Ülo Toomsalu • 7 oktoober 2005

PM: Euroliit nõuab liikmetelt lototuru kiiret avamist

Euroopa Komisjon tahab kärpida liikmesriikide monopoolsete lotokorraldajate tiibu, mis võib ka riikliku Eesti Loto kõrvale tuua uusi konkurente.

Euroopa siseturu ja teenuste voliniku Charlie McCreevyni sõnul plaanib komisjon peatselt alustada riikide suhtes, kus lototurgu liialt kiivalt kaitstakse ning turul tegutsevad sisuliselt vaid monopolistid, alustada rikkumismenetlusi, vahendas Postimees Soome ajalehte Kauppalehti.

Sellise käigu eesmärgiks on piirangute osaline kaotamine, et tagada lototurule ligipääs ka teistele ELi riikidele.

Samas pole siiani selge, milliseid riike ühenduse kriitika puudutab ? ühenduses on riike, kes on monopoliseerinud nii lotokorraldamise kui kasiinonduse, kui ka osaliselt vabaks lastud turuga piirkondi.

Rahandusministeeriumi nõuniku Erki Uustalu sõnul ei ole siiski ka komisjonis endas veel kindlat seisukohta, kas leppida riiklike lotomonopolidega või kehtestada ka seal vaba turg.

«Euroopa Kohtu senisest praktikast on jäänud kõlama seisukohad, et riik võib takistada välisoperaatorite sisenemist turule vaid juhul, kui seal eksisteerib riiklik hasartmängumonopol,» rääkis ta. «Kui riik lubab hasartmänge korraldada ka eraettevõtjatel, ei tohi ta takistada ka välisriigi hasartmängukorraldajate teenuste osutamist riigis.»

Ajakirjandusest on võimalike rikkumismenetluse sihtriikidena läbi käinud Saksamaa, Hollandi, Rootsi, Ungari, Itaalia, Kreeka ning Soome nimi. Eestit ei ole Uustalu kinnitusel kuskil nimetatud.

Hetkel kuum