Erki Freiberg • 11. oktoober 2005 kell 22:00

Kauba Venemaale saatmise võimalused avarduvad

Eesti logistikaettevõte NBI Ekspeditsiooni AS sõlmis eelmisel nädalal koostööleppe Venemaa transpordiettevõttega Gruzovozoff. Tänu leppele on nüüd võimalik saata Eestist saadetisi alates ühest kilogrammist kuni 20 tonnini regulaarselt 58 Venemaa linna, kus on Gruzovozoffi esindused. Samuti saab korraldada Venemaa-siseseid vedusid ja transporti mujalt Euroopast Venemaale ning vastupidi.

NBI Ekspeditsiooni ASi müügijuht Andres Leht ütles, et nad peavad kõige olulisemaks idasuunalise haarde laienemist. ?Venemaa osas oleme me tänu koostööleppele nüüd küll kõige laiema haardega logistikafirma. Praktiliselt kõik keskused on tänu koostööle kaetud,? sõnas ta.

Tarbija jaoks on oluline, et nüüd on tal võimalus pea igasse Venemaa linnakesse kaupa saata. Varem see regulaarsel baasil võimalik polnud.

DFDS Transport ASi tegevjuht Jaan Lepp ütles konkurendi koostöölepet kommenteerides, et see leping pole osa- ja tükikaupade vedamise arengus mingi uus tase. ?NBI-l on ka varem Venemaa suunal koostööpartnereid olnud,? lausus ta.

Lepp selgitas, et tänase päeva seisuga on Eesti ja Venemaa vahelises kaubaliikumises osa- ja tükikaupade maht suhteliselt väike. ?Sellistest suundadest rääkides on jutt ainult transiitkaubast. Venemaa vedude puhul pole puudust vedajatest, vaid probleemiks on kaubagruppide vähesus,? ütles ta.

Samuti suhtus ta skeptiliselt haarde laiendamise mõjudesse, sest Venemaa kaugematesse regioonidesse on seda tüüpi kauba vedu marginaalne. ?Ega Eestist Jakutskisse väga palju kaupa ei lähe,? nentis Lepp. Tema hinnangul ei avalda koostöölepe olulist mõju ka teenuste hinnale.

NBI ekspeditsiooni AS on 1994. aastal asutatud logistikaettevõte, mis omab Tallinnas Akadeemia teel kaasaegset laokompleksi koos tollilaoga. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 21,4 mln ja kasum 183 000 krooni.

Hetkel kuum