Romet Kreek • 17. oktoober 2005 kell 22:00

General Motors oskab üllatada

General Motors pakkus eile börsipäeva alguses terve seeria üllatusi. Korraline üllatus tuli autotootja oodatust suurema kvartalikahjumi näol.

General Motors teenis kolmandas kvartalis 1,6 mld dollari suuruse kahjumi ehk 2,89 dollarit aktsia kohta. Aasta eest teenis ettevõte 315 mln dollarit kasumit (0,56 dollarit aktsia kohta). Osa kulusid arvestamata tuli General Motorsi kasumiks 1,1 mld dollarit ehk 1,92 dollarit aktsia kohta. Thomson Financiali analüütikute küsitluse kohaselt ootasid analüütikud ettevõttelt 0,87 dollarilist kahjumit aktsia kohta.

Väga suure kahjumi unustasid investorid kohe. Autotootja jõudis kokkuleppele autotöötajate ametiühinguga ning selle tulemusel vähenevad General Motorsi tervishoiukulud umbes 15 mld dollari võrra, mis annaks umbes miljard dollarit rahalist säästu aastas.

?Miljard dollarit tähendaks kaks dollarit kasumit aktsia kohta,? ütles Bloombergile Sanford C. Bernstein & Co analüütik Brian Johnson.

General Motorsi juhatuse esimees Rick Wagoner ütles, et nad just alustasid ettevõtte finantseerimisüksuse GMAC (mis on sisuliselt USA suurpank) ühe üksuse ? kinnisvaralaenude andja ? müügiläbirääkimisi võimaliku ostjaga.

Calyon Securities USA vanemautoanalüütik Joseph Amaturo prognoosis, et General Motors võib teenida GMAC kinnisvaralaenude andmise üksuse müügist 8?10 mld dollarit.

310 mld dollari suuruse varademahuga GMAC on väärt eraldi umbes 35 mld dollarit ehk kaks korda enam kui General Motorsi turuväärtus, ütles Burnham Securitiese analüütik David Healy.

Hetkel kuum