Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läänemere riike ähvardavad tagasilöögid

  Et aga edu jätkuks, tuleb teadvustada ka võimalikud nõrgad kohad. ?Kui me hindame Läänemere regiooni majanduse käekäiku, siis on uudised väga head. Teatud valdkondades ei lähe aga kõik nii hästi, ning kui me täna midagi ette ei võta, siis võivad sealt edaspidi tekkida piirkonna kasvule tõsised probleemid,? ütles eile Stockholmis toimunud Läänemere regiooni arengufoorumil Christian Ketels, foorumiks valminud majandusülevaate ?Olukorrast regioonis 2005? autor.
  Läänemere regiooni majanduskasv edestab nii Euroopa Liidu keskmist kui ka Kesk-Euroopa riike. Samuti on hõive kõrgem, tõdeb raport. Kui aga vaadata näiteks välismaiseid otseinvesteeringuid ja eksporti, mis on traditsiooniliselt olnud Läänemere-äärsete riikide tugevuseks, siis siin on juba märgata vaikset tagasiminekut, ütles Christian Ketels. Viimase kahe aastaga on Kesk-Euroopa riigid oma kaupade turuosa maailma eksporditurul suurendanud, Läänemere-äärsete riikide turuosa ei ole aga muutunud.
  Ka välismaiseid otseinvesteeringuid ei tule enam nii hõlpsasti siia regiooni. Nende osakaal SKPs on küll jätkuvalt kõrge, kuid investeeringute sissevool on aastate lõikes rohkem kõikunud kui mujal ELis ja Kesk-Euroopas.
  Kitsaskohad on ka ettevõtete tasandil. Statistika näitab küll suurt haritud tööjõu osa, kuid uuring näitab, et koolist saadud oskused ei vasta ettevõtete ootustele ja vajadustele. Oskustöölisi napib. Enam oleks vaja ka ettevõtjaid.
  Ükski paik ei jää puutumata globaliseerumisega vallandunud teravast rahvusvahelisest konkurentsist, hoiatab Euroopa Komisjoni president.
  ?Läänemere maade konkurentsieelised on kahanemas,? ütles Jose Manuel Durao Barroso eile Stockholmis alanud Läänemere regiooni arengufoorumil, ehkki ?vaevalt on võimalik ajalehte avada, ilma et sealt ei saaks lugeda, kuidas üks või teine regiooni riik on ühel või teisel alal maailma konkurentsivõime edetabelite tipus.? Samas näitavad aga juba mitmed indikaatorid, näiteks hariduses, vales suunas, ütles Barroso.
  Barroso sõnul teeb muret, et mitmed Euroopa riigid on konkurentsivõime pingeridades langenud ning et Euroopa suurimad 500 firmat on kärpinud kulutusi teadus- ja arendustegevusele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Raadiohommikus: Eesti ettevõte saab Saksamaal soodsamalt hakkama
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.