Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  RKASi juht süüdistab Kalev Kallot suurte firmade eelistamises

  Sel nädalal saadab Riigi Kinnisvara AS (RKAS) välja hankedokumendid neljale suuremale ehitusfirmale ? Merko Ehitusele, Skanska EMV-le, YIT-le ja Eesti Ehitusele.
  Ottis kinnitas, et 400 miljoni kroonisel Viru vangla ehitamise riigihankel soovis osaleda veel mitu ettevõtet, kuid RKASi nõukogu esimehe Kalev Kallo isiklik sekkumine sundis juhatuses juba kinnitatud riigihanke tingimusi muutma ja osalejate ringi piirama. Nõukogu otsusega lisati tingimustesse nõue, et hankel osaleva firma käive peab viimase kolme aasta jooksul kokku olema vähemalt 1,8 miljardit krooni, seejuures mitte ühelgi aastal vähem kui 400 miljonit. Sellele tingimusele vastabki Eestis vaid neli loetletud ehitusettevõtet.
  Ottise sõnul kinnitab ehitushangete tingimused tavaliselt juhatus ning käibekriteeriumit seada plaanis ei olnud, kuna see tekitab võimaluse hange kergesti vaidlustada.
  ?Ehitaja majanduslikku seisundit oleksime hinnanud aga nii, et meie ettemaksete asemel oleks firma ise kaasfinantseerija leidnud. Ja kes oleks parem ettevõtte majandusliku võimekuse hindaja kui mitte pank,? põhjendas ta.
  Ottise väitel helistas päev pärast juhatuse otsust, 8. juunil, talle Kalev Kallo isiklikult ja nõudis Viru vangla hanketingimuste arutlusele toomist nõukogu istungile, et lisada sinna nõuded kandideerivate ettevõtete käivete osas. 10. juuni nõukogu koosolekul võeti muudatused ühehäälselt vastu.
  ?Muudatuse sisseviimise init­siatiiv tuli Kalev Kallolt isiklikult,? kinnitas Ottis korduvalt. ?Minu RKASis töötamise ajal on see esmakordne juhus, kus nõukogu omal algatusel juhatuse otsuseid ümber teeb.?
  Kallo sõnul mingit surve avaldamist ei toimunud. ?Ottis valetab jälle,? ütles Kallo. ?Kas juhatus oli enne Viru vangla hanketingimusi arutanud, ma ei tea, kuid nõukogu päevakorras oli see punkt sees ning päevakorra koostas Ottis ise.?
  Ta tunnistas, et sellel teemal võis küll varem juttu olla, kuid eitas kategooriliselt surve avaldamist. ?Pigem helistas Ottis mulle ja siis muude teemade vahel tuli ka Viru vangla jutuks,? ütles Kallo.
  Nõukogu liige, Esma Auto juhataja Ralf Õng, kes sellelt istungilt küll puudus, ütles, et talle otsus käibekriteeriumid kehtestada ei meeldinud, sest sellega võeti võimalus konkursil osaleda mitmetel tugevatel ehitusfirmadel. ?Millegipärast see ettepanek Kallo poolt tehti,? lausus ta.
  Ka nõukogu liige Kalev Kukk ütles, et ettepaneku tegi Kallo. Täpsustava küsimuse peale lisas ta, et ?kuskilt sealtpoolt laua otsast see igatahes tuli?.
  Teine nõukogu liige, rahvaliitlane Janno Reiljan seevastu ei mäleta, et 10. juuni nõukogu istungil midagi eripärast oleks toimunud. ?Konkursi tingimused olid ette valmistatud, tõenäoliselt juhatuse poolt, ja oli tavapärane protseduur,? kommenteeris Reiljan. Samas selgub nõukogu koosoleku protokollist, et Reiljan lahkus pärast teist päevakorrapunkti. Viru vangla riigihanke tingimused olid kavas alles viiendana.
  Ehitusfirma Rand ja Tuul­bergi tegevjuht Taivo Täht ütles, et juba väljakuulutatud riigihangete tingimustesse sedalaadi muudatuste tegemine pole tavapärane ning ta on pettunud, et firma konkursilt diskvalifitseeriti. ?Minu meelest oleks käibepiir võinud olla madalam, aga see pole minu otsustada, mis mõistlik on,? kommenteeris Täht.
  Hankel osalemise tingimused vaidlustas Koger ja Partnerid, see lükati aga riigihangete ametis tagasi.
 • Hetkel kuum
Konsultant: inflatsioonilises keskkonnas on finantsanalüüs olulisem kui iial enne
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Powelli sõnavõtt pani turud tõusma
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
Reaalajas börsiinfo
Raivo Vare: poliitikud üritavad uut majandust 19. sajandi raamidesse suruda
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Äripäeva Juhtimiskool: tulemuslikku meeskonda kannustab usk, et me saame koos hakkama!
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Eesti Raudtee 80miljonise hanke võitsid soomlased
Aegviidu-Tartu raudtee elektrifitseerimishanke võitis Soome kontsern GRK. Uus kontaktvõrk valmib tuleva aasta lõpuks.
Aegviidu-Tartu raudtee elektrifitseerimishanke võitis Soome kontsern GRK. Uus kontaktvõrk valmib tuleva aasta lõpuks.

Olulisemad uudised

Olümpiakomitee peasekretär pilla-palla rahajasjadest: võtan selle ainult enda peale
Olümpiakomiteed (EOK) kümmekond aastat juhtinud endine kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles ütles, et on ministeeriumi tehtud auditis välja toodud vigades ise süüdi, ent ei näe põhjust ametist tagasi astumiseks.
Olümpiakomiteed (EOK) kümmekond aastat juhtinud endine kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles ütles, et on ministeeriumi tehtud auditis välja toodud vigades ise süüdi, ent ei näe põhjust ametist tagasi astumiseks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.