• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  RKASi juht süüdistab Kalev Kallot suurte firmade eelistamises

  Sel nädalal saadab Riigi Kinnisvara AS (RKAS) välja hankedokumendid neljale suuremale ehitusfirmale ? Merko Ehitusele, Skanska EMV-le, YIT-le ja Eesti Ehitusele.
  Ottis kinnitas, et 400 miljoni kroonisel Viru vangla ehitamise riigihankel soovis osaleda veel mitu ettevõtet, kuid RKASi nõukogu esimehe Kalev Kallo isiklik sekkumine sundis juhatuses juba kinnitatud riigihanke tingimusi muutma ja osalejate ringi piirama. Nõukogu otsusega lisati tingimustesse nõue, et hankel osaleva firma käive peab viimase kolme aasta jooksul kokku olema vähemalt 1,8 miljardit krooni, seejuures mitte ühelgi aastal vähem kui 400 miljonit. Sellele tingimusele vastabki Eestis vaid neli loetletud ehitusettevõtet.
  Ottise sõnul kinnitab ehitushangete tingimused tavaliselt juhatus ning käibekriteeriumit seada plaanis ei olnud, kuna see tekitab võimaluse hange kergesti vaidlustada.
  ?Ehitaja majanduslikku seisundit oleksime hinnanud aga nii, et meie ettemaksete asemel oleks firma ise kaasfinantseerija leidnud. Ja kes oleks parem ettevõtte majandusliku võimekuse hindaja kui mitte pank,? põhjendas ta.
  Ottise väitel helistas päev pärast juhatuse otsust, 8. juunil, talle Kalev Kallo isiklikult ja nõudis Viru vangla hanketingimuste arutlusele toomist nõukogu istungile, et lisada sinna nõuded kandideerivate ettevõtete käivete osas. 10. juuni nõukogu koosolekul võeti muudatused ühehäälselt vastu.
  ?Muudatuse sisseviimise init­siatiiv tuli Kalev Kallolt isiklikult,? kinnitas Ottis korduvalt. ?Minu RKASis töötamise ajal on see esmakordne juhus, kus nõukogu omal algatusel juhatuse otsuseid ümber teeb.?
  Kallo sõnul mingit surve avaldamist ei toimunud. ?Ottis valetab jälle,? ütles Kallo. ?Kas juhatus oli enne Viru vangla hanketingimusi arutanud, ma ei tea, kuid nõukogu päevakorras oli see punkt sees ning päevakorra koostas Ottis ise.?
  Ta tunnistas, et sellel teemal võis küll varem juttu olla, kuid eitas kategooriliselt surve avaldamist. ?Pigem helistas Ottis mulle ja siis muude teemade vahel tuli ka Viru vangla jutuks,? ütles Kallo.
  Nõukogu liige, Esma Auto juhataja Ralf Õng, kes sellelt istungilt küll puudus, ütles, et talle otsus käibekriteeriumid kehtestada ei meeldinud, sest sellega võeti võimalus konkursil osaleda mitmetel tugevatel ehitusfirmadel. ?Millegipärast see ettepanek Kallo poolt tehti,? lausus ta.
  Ka nõukogu liige Kalev Kukk ütles, et ettepaneku tegi Kallo. Täpsustava küsimuse peale lisas ta, et ?kuskilt sealtpoolt laua otsast see igatahes tuli?.
  Teine nõukogu liige, rahvaliitlane Janno Reiljan seevastu ei mäleta, et 10. juuni nõukogu istungil midagi eripärast oleks toimunud. ?Konkursi tingimused olid ette valmistatud, tõenäoliselt juhatuse poolt, ja oli tavapärane protseduur,? kommenteeris Reiljan. Samas selgub nõukogu koosoleku protokollist, et Reiljan lahkus pärast teist päevakorrapunkti. Viru vangla riigihanke tingimused olid kavas alles viiendana.
  Ehitusfirma Rand ja Tuul­bergi tegevjuht Taivo Täht ütles, et juba väljakuulutatud riigihangete tingimustesse sedalaadi muudatuste tegemine pole tavapärane ning ta on pettunud, et firma konkursilt diskvalifitseeriti. ?Minu meelest oleks käibepiir võinud olla madalam, aga see pole minu otsustada, mis mõistlik on,? kommenteeris Täht.
  Hankel osalemise tingimused vaidlustas Koger ja Partnerid, see lükati aga riigihangete ametis tagasi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.