ÄP fototoimetus • 19. oktoober 2005 kell 22:00

Euroopa Liit ja USA tülitsevad interneti haldamise pärast

ELi ettepanek, et interneti üle võiks ameeriklaste asemel kontroll olla mõnel rahvusvahelisel organisatsioonil, näiteks ÜRO-l, ei ole ameeriklastele meeltmööda.

Kuigi internet ei kuulu konkreetselt ühelegi ettevõttele, haldab ja koordineerib internetis toimuvat ameerika mittetulunduslik ettevõte ICANN, keda rahastab USA valitsus. ICANN otsustab näiteks seda, milliseid uusi domeenilaiendeid kasutusele võtta ja millal. Viimati lisandusid .eu lõpuga Euroopa domeenid.

Siiamaani on monopoolses seisuses olnud ameeriklased internetti ilusti töös hoidnud, kuid teoreetiliselt saaksid ameeriklased kerge vaevaga muu maailma internetikasutuse halvata.

Praeguse süsteemi pooldajaid leidub aga väljaspool Ameerikatki. Põhiliselt kardetakse seda, et need ÜROsse kuuluvad riigid, kus piiratakse sõnavabadust, saaksid ÜRO kaudu mõjutada interneti toimimist. Rootsi endise peaministri Carl Biltdi sõnul omagu interneti üle kontrolli pigem liberaalsed ameeriklased, kui suletud ja mittedemokraatlikud riigid.

Mustema arengustsenaariumi järgi teeb Hiina enda riigi jaoks eraldi interneti ega lase oma kodanikke üldse muu maailma võrgule ligi.

Autor: ÄP

Hetkel kuum