Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksude avalikustamine kaotab salajased parteitoetused

  Erakondadele teevad suuri annetusi inimesed, kes oma ametliku sissetuleku juures seda endale lubada ei saaks. Kuidas hajutada kahtlusi, et tegemist on tankistidega?
  Äripäev kordab oma ettepanekut avalikustada kõikide Eesti kodanike makstud maksud.
  Erakondadel peaks olema kohustus kirjutada iga-aastases aruandes annetajate nimede, kontaktandmete ja annetatud summade taha ka arv, mis näitab doonori makstud maksude suurust ja deklareeritud aastatulu.
  See annaks avalikkusele lihtsa võimaluse vaadata, kui suure osa moodustab annetus inimese deklareeritud sissetulekust. Kui see on näiteks pool kogu inimese teenitud tulust - või hoopis ületab selle, nagu näiteks ühe tänases Äripäeva uudises kirjeldatud juhtumi või eelmistel valimistel keskerakondlasest linnaametniku Lauri Laasi puhul, siis on põhjust asja uurida.
  On ju teoreetiline võimalus, et kaks Otepääl elavat lihttöölist, kes kumbki maksid Keskerakonnale tänavu 100 000 krooni, teenisid suured summad näiteks aktsiatesse investeerimisega (Postimees, 25.08), ja ajakirjandus teeb tublidele tööinimestele liiga. Kui meeste aastasissetulekud oleksid avalikud, siis saaks kerge vaevaga hajutada kahtlused, et traktoristid pandi seekord tanki juhtima.
  Äripäev pooldab kõikide Eesti elanike makstud maksude avalikustamist, sest nõuda seda vaid erakondadele annetusi teinud inimestelt oleks ebaõiglane. Küsimus ei ole ju parteide toetajate karistamises, vaid erakondade rahastamise ja kogu ühiskonna läbipaistvamaks muutmises.
  Kui avalikustamine puudutab ühtemoodi kõiki, siis ei tohiks uus reegel kuidagi muuta inimesi tõrksamaks erakondade toetamisel. See oleks ka õiglasem nende suhtes, kelle ajakirjandus seni ette on võtnud. Tänane Äripäev vaatleb paljuski riigiametnikke, kelle palgad on nagunii avalikud.
  Toimetuse meelest on süsteemi läbipaistmatuses osalt süüdi ka hiljuti juriidilistele isikutele pandud keeld erakondadele raha anda. Praeguses olukorras annab see veel ühe põhjuse kontrollida, kas iga annetaja on ikka ise oma raha taga või osutavad väiksema sissetulekuga lihtliikmed oma erakonnale vaid tegelike annetajate varjamise teenust.
  Kui ranged vanemad last kunagi kodust välja ei luba, siis on tõenäoline, et võsuke käib pidutsemas salaja. Samamoodi on juriidiliste isikute toetuse keelamine omamoodi vastutav kohukese kampaania või Otepää traktoristide juhtumite eest. Riik ei tohi sundida oma alamatele peale piiranguid, mis oma ebamõistlikkusega panevad otsima ebaseaduslikke väljapääsuteid. Seega oleks õigem lubada juriidilistel isikutel taas erakondadele annetusi teha.
  Eraisikute riigile tasutud maksude ja aastatulude avalikustamine hoiaks eemal need, kelle sissetulekud suurtoetusi ei võimalda ning kes erakondadele tankistiteenust osutades enda põhitööle lisa teenivad.
  Äripäeva häirib ka see, et mõned erakondade toetajad ei ole nõus oma tulusid selgitama. Näiteks Otepää lihttööliste juhtum, kus mõlemad mehed peitusid ajakirjanike eest. Kui inimene annetab erakonnale suuri summasid, siis saab temast avaliku elu tegelane.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Keskerakonna esimehena jätkab Jüri Ratas Aseesimehed Kõlvart, Kiik, Karilaid, Toom
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Sõjast põgenenud ukrainlased kohtusid Eesti IT-kooli katsel: "Boltist räägitakse meil majandustunnis!"
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.