• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mõnus lugemine kirglikele seenestajatele

  ?Ühe seenevana lood? on õige mõnus lugemine kirglikele seenestajatele (seenelkäijatele). Lisaks nendele teadmistele, tähelepanekutele, viidetele, millega raamatu autor akadeemik Erast Parmasto lugeja silmaringi avardab, on ta ridade vahele kirjutatud palju looduspoeesiat, mis teeb selle teose lugemise nauditavaks.
  Parmasto raamat pole käsiraamat, mille uurimine metsas aitaks korve ?õigete? seentega täita. Autor soovitab üllitist pärast edukat seeneretke ja -einet kodus lugeda, et teada saada, kas te ainult korjasite seeni või nägite neid kah. Seenevana seenelood avavad meile seeneriigi faktirohkelt ja humoorikalt, väga mitme nurga alt. Juttu on näiteks seentest, mis on andnud alust mütoloogiale (raha-augu tuled, nõiaringid jne) ning seente korjamisest ja kasvatamisest, miks seente ussitamine seentele hea on. Samuti penitsilliinist, sõjast ja demograafiast; seene pahadest omadustest. Kui palju üldse on seeni, millal seenel käia, kuidas saada seene vastu seenega ning paljust muust.
  Raamatu viimane lugu kannab pealkirja ?Seened ja kunst?, kust saame teada, kes tuntud kunstnikest on seeni kujutanud ja millised seened eelistatumad. Tuleb välja, et puravikud, keiser?kärbseseened, ?ampinjonid, ka torikulised. Huvitav, milliseid seeni on viimastel aastatel Eestimaal kõige rohkem korjatud? Kõik aastad ei ole vennad ja mina olen Võrumaal Koemetsa kandis armsaks saanud kikkapüksimaal poole tunniga täitnud korvi kollaste metsaandidega, aga olen ka tundideviisi pikki kilomeetreid valmis maha kõmpima, et ühe korraliku seenesousti jagu kukeseeni saada. Iga metsaskäik pakub rahuldust ja pärast seenevana lugudega tutvumist on need retked omamoodi ?sügavamateks? muutunud.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Kinni läinud panga omanikud jäid kohtus lõplikult kaotajaks
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.