24. oktoober 2005 kell 22:00

Orkaanid löövad sel aastal kahjurekordeid

Orkaane on sel aastal olnud nii palju, et nende nimetamist tuleb alustada jälle tähestiku algusest. Atlandi ookeanil on juba tekkinud uus troopiline tsüklon, mille nimeks Alpha. Ametliku orkaanihooaja lõpp on alles 30. novembril, Alpha on selle hooaja 22. torm. Viimati oli 21 orkaani 1933. aastal. Enne tänavust aastat ei ole varem kunagi olnud rohkem kui 21 tormiga aastat. Tulevastele orkaanidele hakatakse sel hooajal andma nimesid kreeka tähestiku algusest. Järgmised nimed oleks Beta ja Gamma.

Rekordeid on orkaanihooajal olnud teisigi. Lisaks orkaanide rohkusele on need olnud ka erakordselt tugevad ? see on esimene hooaeg kolme viienda kategooria tormiga ? Katrina, Rita ja Wilma.

Võimas on olnud orkaanide laastamistöö ja mitte ainult USAs. Orkaan Dennis jõudis Kuubasse 4. kategooria tormina 8. juulil ja tegi seal palju kahju. Hukkus kokku 70 inimest: 44 Haiti saarel, 16 Kuubas, 10 USAs.

Neljandal oktoobril Mehhikosse jõudnud orkaan Stan aga põhjustas seal 1153 inimese surma. Orkaan ei olnud küll tugev, kuid põhjustas suure üleujutuse. Varem olid sama piirkonda rünnanud ka orkaanid Bret, Gert, Emily ja Jose.

Augustis New Orleansi jõudnud Katrina tekitas USA ajaloo suurima looduskatastroofi. Katrina oli tugevuselt neljas orkaan, mis kunagi on Atlandil registreeritud, 28. augustil tugevnes see 5. kategooria tormiks tuule kiitursega 280 km/h. New Orleansis ujutas orkaan üle 80 protsenti linnast, kohati kuni 7meetrise veekihiga. Kahjustuste suurus ületas eelmise rekordi, mida hoidis orkaan Andrew. Katrina mõjutas kõige enam ka maailma, kergitades kütuse hinda.

Autor: Agnes Kato

Hetkel kuum