Ülo Toomsalu • 24. oktoober 2005 kell 5:55

PM: Bussifirmad võitlevad visalt piletiraha näppavate juhtidega

Bussifirmad kulutavad aina rohkem kontrolöride palkamiseks, et need hoiaks silma peal bussijuhtidel, kes kipuvad piletiraha oma taskusse pistma.

Sebe sisekontrolli üksuse ülem Ivo Kiiver rääkis oma päeva kirjeldades, et hommikul kontrollisid nad busse Tallinna-Narva maanteel, lõuna ajaks olid aga jõudnud juba Tallinna-Tartu maanteele Annasse, kirjutab Postimees.

«Hommikul avastasime Kohtla-Järvelt peale tulnud piletita reisija-jänese,» rääkis Kiiver. «Panime ta piletit ostma.»

Reeglina otsivad aga bussifirmade sisekontrolörid siiski neid reisijaid, kes on küll raha maksnud, aga kellele bussijuht ei ole piletit andnud, et sõiduraha endale jätta.

Bussifirma Sebe juhatuse esimehe Riivo Seppari sõnul kulutab ettevõte neljast inimesest koosneva kontrollüksuse peale umbes 300 000 krooni aastas, aga tagasi teenib firma sellega vähemalt viis korda rohkem.

Seppari arvates läheks kontrollideta bussijuhtide musta kassasse, millest bussifirma peab suu puhtaks pühkima, aastas ligi poolteist miljonit krooni piletiraha.

Ka Tarbuse juht Valter Keis märkis, et bussifirmale on sisekontroll väga tähtis. «Bussifirma tulu koosneb piletitulust ja avalike vedude dotatsioonist,» rääkis Keis. «Oleme väga huvitatud, et kogu piletiraha laekuks firmale.»

Tarbuse sisekontrolli osakonna juht Sulev Piibur ütles, et firma vallandas mullu viis bussijuhti ja neli jättis preemiata, sest nad püüdsid piletiraha oma taskusse panna. Tarbuses on palgal ligi sada bussijuhti.

Tallinnas lähikonnas tegutsev Harjumaa Liinid on seni püüdnud juhtide musta kassaga võidelda preemia abil. Nimelt saab juht tema toodud piletikassast teatud protsendi. Ettevõtte juht Väino Moor nentis, et firma kaalub selle süsteemi muutmist.

Hetkel kuum