25. oktoober 2005 kell 22:00

19aastane laen 20 aasta asemel langetab ka intressisummat üle 5%

Diskussioonis, kuidas pangale vähem intresse tasuda, on veel vähemalt kaks aspekti, ent need sobivad inimestele, kes on nõus laenu teenindamise ajal tagasihoidlikult elama.

Esiteks, mida lühem laen, seda vähem intressi maksad. Lihtne. Nt kaks korda lühem laen langetab intressisummat üle kahe korra. Kui nii drastiline käib üle jõu, siis miks mitte võtta laen nt 9, 19 või 28 aastaks, sest 10, 20 või 30 aastat ei ole ju konstandid. Teiseks, ärge võtke kõige tavalisemat annuiteetgraafikut, vaid laenu põhiosa võrdse tagasimaksega graafik. Algul on maksed rasked, aga kogu aeg läheb kergemaks, lõpus ei saa arugi! Igor Gräzin ? oma USA perioodi meenutades ? ütles kunagi, et maksis algul laenu tagasi nii, ?et veri ninast väljas?. Mees teab, kuidas pankadele mitte üle maksta.

Autor: Mati Feldmann

Hetkel kuum