25. oktoober 2005 kell 11:05

Euroopa börsid: Rootsi turul liiguvad positiivsed uudised

Stockholmi aktsiabörsil on tõusnud mitmete suurfirmade aktsiad tänu tugevatele kvartalitulemustele ja uudistele.

Maailma suurim mobiilvõrkude tootja Ericsson teatas, et ostab 1,2 miljardi naela eest ära raskustesse sattunud Marconi ?võtmevarad?. Briti telekomiseadmete tootja omandamisega tugevdab Ericsson oma tavatelefonide võrguüksust, mis tänu kiire interneti levikule maailmas on üha popimaks muutumas.

Analüütikute sõnul on tavatelefonide võrkude väljaehitamisel Ericsson oma konkurentidele alla jäänud ning püüab Marconi ostuga seda tühikut täita eriti nüüd, kui mobiilvõrkude ja tavatelefoni võrkude teenused üha enam ristuvad.

Ehkki ost peaks hakkama Ericssoni kasumile mõju avaldama alles 2007. aastal on aktsia alustanud täna Stockholmi börsil korralikus plussis (+2,3%, 26,70 Rootsi krooni).

Tugeva stardiga on alustanud ka Eesti Telekomi emafirma TeliaSonera. Skandinaavia telekomifirma kolmanda kvartali kasum jäi küll möödunud aasta tulemustele alla, kuid ületas see-eest märgatavalt SME Direkt andmeil analüütikute keskmisi ootusi (3,76 miljardit Rootsi krooni 2,97 miljardi vastu).

TeliaSonera vähendab oma kulusid, alandab hindu ja otsib võimalusi ülevõtmisi arenevatel turgudel (sealhulgas ka Eestis).Samuti võis investoritele meeldida TeliaSonera otsus maksta järgmisel aastal erakorralisi dividende kogumahus umbes 10 miljardit Rootsi krooni.TeliaSonera aktsia oli kella 12:30 tõusnud Stockholmi börsil 5,1%, tasemeni 39,50 Rootsi krooni.

Tugevalt on Stockholmis esinenud ka Electrolux (3,7%, 182,50 Rootsi krooni), mis ühes kvartalitulemustega teatas et nõudlus kodumasinate järele on tõusnud ning ettevõte on suutnud USAs tõsta osade toodete hindu.

Hetkel kuum