Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raivo Vare sai magusa tüki Narva Elektrivõrgust

    Tänane Eesti Raudtee arendusdirektor Raivo Vare oli üks neist, kellest olenes 1998. aastal Narva Elektrivõrgu erastamise tulemus. Tollal otsustas erastamisagentuuri nõukogu enamus, et Narva Elektrivõrgu 49 protsendi aktsiate omanikuks saab Startekor Investeeringute OÜ, mille suurosanikuks oli ASi Sthenos Grupp kaudu Vare hea tuttav ja kauaaegne alluv panganduses Rein Koov. Pool aastat hiljem müüdi Startekor Investeeringute OÜ-le maha ka ülejäänud 51 protsenti Narva Elektrivõrgu aktsiatest.
    Praegu on keeruline kontrollida, kas ja kuidas võis Vare mõjutada Narva Elektrivõrgu erastamist, sest 2002. aastal kuulutas toonane rahandusminister Harry Õunapuu erastamisagentuuri istungite protokollid viieks aastaks riigisaladuseks.
    2002. aastal sai aga Vare sisuliselt 2 miljoni krooniga 50% Narva Elektrivõrgu omanikuks. Rein Koov müüs talle poole firmast Sthenos Invest, mis omakorda oli Sthenos Grupi omanik. Sthenos Grupp on ettevõte, kes koos ameeriklastega 1998. aastal erastas Narva Elektrivõrgu ja kes 2002. aastal ka ameeriklased firmast välja ostis, saades nii Narva Elektrivõrgu 100protsendiliseks omanikuks. Arvestades ameeriklaste väljaostmiseks võetud laenu ning mitmeid tehinguid grupi ettevõtete aktsiatega on Vare osaluse tänane väärtus Sthenos Investis üle 35 miljoni krooni. Lisaks on Vare viimasel kolmel aastal ettevõttest saanud dividendidena ja aktsiakapitali vähendamisest üle 5 miljoni krooni. Ettevõttel on selle aasta alguse seisuga võimalik kohe omanike Koovi ja Vare vahel dividendideks jaotada 48 miljonit krooni.
    Rein Koov põhjendas 2002. aastal Raivo Vare Sthenos Investi omanikeringi toomist sellega, et ettevõttel oli tollal kavas projekt Venemaa suunal ning Raivo Vare kogemused taoliste projektide käivitamiseks olid ettevõttele vajalikud. ?Vastava ettepaneku tegemise tegi lihtsaks minu tutvus ja hea kogemus koostööst Raivo Varega, kelle ettevalmistust taoliste projektide jaoks pole vist kellelgi põhjust kahtluse alla seada. Ainult sel ja mitte mingil muul viisil saab tõlgendada tema osaluse omandamist Sthenos Investis. Kahjuks jäi seoses objektiivsete ja meie tahtest sõltumatute asjaoludega Venemaal projekt katki,? kirjutas Koov elektronkirjas.
    Raivo Vare ja Rein Koovi tutvuse nähtavad juured ulatuvad üheksakümnendate aastate algusesse, kui Rein Koov töötas tollase Eesti valitsusjuhi Edgar Savisaare sekretariaadi juhi ja valitsusjuhi abina, Raivo Vare aga sama valitsuse riigiministrina.
    Pärast riigiteenistusest lahkumist 1992. aastal asusid Vare ja Koov koos tööle Tartu Kommertspangas. Raivo Varest sai panga Tallinna esinduse direktor, tema asetäitjana asus tööle Rein Koov. Tandem jätkas ühist tegutsemist ka aasta hiljem, mil mõlemad mehed läksid tööle Tallinna Panka ? Raivo Vare direktoriks ja Rein Koov filiaalide divisjoni direktoriks.
    1996. aastal lõpus katkes Vare ja Koovi tööalane suhe. Raivo Varest sai Tiit Vähi teises valitsuses teede- ja sideminister ning ühtlasi ka erastamisagentuuri nõukogu liige. Rein Koov aga hakkas tegelema investeeringutega ning asutas selleks ASi Sthenos Invest.
    Tollane erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet tunnistas, et ei teadnud Narva Elektrivõrkude erastaja Startekori taga seisva Rein Koovi seotusest agentuuri nõukogu ühe liikmega. Küll aga polnud Vare ja Koovi varasem tutvus saladuseks tollasele erastamisagentuuri nõukogu liikmele Ignar Fjukile. ?Koov ja Vare olid väga lähedased,? lausus ta.
    Kommenteerides olukorda, kus kümneid miljoneid kroone väärt ettevõtte omanikeringi saab paari miljoni kroonise investeeringuga ettevõtte erastamisega seotud inimene, ütles Fjuk, et see võib juhtuda ainult hämaras ärikeskkonnas. ?Pole teistsugust seletatavat põhjust, miks kingitakse osalusi,? sõnas Fjuk.
    Endine erastamisagentuuri nõukogu liige Raivo Vare kinnitab, et ei lähtunud Narva Elektrivõrgu erastaja hääletamisel tutvusest hilisema võitjaga.
    Kas Te võtsite erastamisagentuuri nõukogu liikmena osa Narva Elektrivõrgu erastamisest?
    Jah, kindlasti ka Narva Elektrivõrku olen ma hääletanud.
    Nii et mingisugune osa Teil Narva Elektrivõrgu erastamisel ikkagi oli?
    (Paus) Kuhu te tüürite?
    Tüürin sinna, et 2002. aastal saite Te Narva Elektrivõrgu valdusfirma 50% omanikuks.
    Aga mis see siia puutub?
    Kas Teile ei tundu kummaline, et üks erastamisagentuuri liige viis aastat pärast ettevõtte erastamist saab ettevõtte omanikeringi?
    Ei tundu kummaline, sest neil pole omavahel mitte mingisugust seost.
    Te väidate, et Narva Elektrivõrgu erastamisel ja Teie saamisel aastaid hiljem valdusfirma osanikuks pole mingisugust seost?
    Täpselt nii? Seost võib näha ainult selle kaudu, et kui Narva Elektrivõrku poleks erastatud, siis poleks case?i lihtsalt toimunud. Aga see pole kuidagi minuga ega minu isikuga ega osalustega seotud. Igasuguseid asju saab konstrueerida, kui te tahate, aga sellel pole mitte mingisugust pistmist minu tollase hääletamisega.
    Kas Te hääletamise ajal teadsite, et tookordse erastamiskonkursi võitja Startekor Investeeringute juhtfiguur on Teie pikaaegne tuttav ning aastaid Teie alluvana töötanud Rein Koov?
    Seda ma teadsin küll loomulikult. Ma ikkagi tundsin teda enne. Aga mis puudutab tema n-ö business-etappi, siis selle kohta ei teadnud ma rohkem kui keegi teine, kes omas informatsiooni vastavalt kehtestatud korras esitatud materjalile.
    Hääletamisel ei avaldanud Teie varasem tutvus teie otsusele mõju?
    Kui te tahate kirjutada, et ma tundsin Rein Koovi ja sellepärast hääletasin tema ettevõtte poolt, siis te alati saate seda kirjutada, sest ma tundsin tõepoolest Rein Koovi. Aga mina hääletamisel üldiselt sellest ei lähtunud.
    Ma üldse ei ole kindel, et ma hääletasin, ma ei mäleta seda lihtsalt. Aga ma kindlasti olen aruteludel osalenud.
    Narva Elektrivõrgu erastamisel osales kõrvuti Startekoriga ka Soome ettevõte Imatran Voima. Kumma ettevõtte poolt Teie hääletasite?
    Ma ei oska öelda, kas ma üldse hääletasin ja ma isegi ei mäleta, kes veel kandideeris. Ma mäletan nii palju, et üldises olukorras olid seal soomlased ja ameeriklased, kelle konsortsiumis oli ka kodanik Koov? Ausalt öelda ma isegi ei mäleta, kes seal veel oli.
    Kuidas te Sthenos Investi omanikeringi sattusite?
    Hilisema sissetuleku kaudu. Paberid on olemas ja registritest välja võetavad. Mul pole selle kohta midagi juurde kommenteerida. See lugu pole seotud erastamisega. Ärge üritage siduda.
    See, et ma inimest tunnen, ei tähenda automaatselt süüdimõistvat otsust.
    AS Sthenos Invest. Omab 100% ASi Sthenos Grupp aktsiatest. Omanikeks on võrdsetes osades Rein Koov ja Raivo Vare.
    AS Sthenos Grupp. Valdusfirma, mis omab kolmandikku Narva Elektrivõrgust.
    AS Narva Elektrivõrk. Elektrivõrkude firma, mis teenindab ligikaudu 10% Eesti tarbijatest. Narva Elektrivõrk varustab elektrienergiaga Narvat, Sillamäed, Narva-Jõesuud ja Vaivara valda ning ettevõtte elektrivõrgud on monopoolses staatuses ligikaudu 610 ruutkilomeetri suurusel alal Narva linna ümbruses. Viimastel aastatel on ettevõte teeninud 175?190 mln kroonise käibe juures 18?25 mln krooni puhaskasumit.
    1998. a lõpus ja 1999. a alguses müüakse erastamisagentuuri nõukogu otsusega 122 mln krooni eest kahes jaos ASi Narva Elektrivõrk aktsiad Startekor Investeeringute OÜ-le, millest ligikaudu kaks kolmandikku kuulub Ameerika energeetikakontsernile Cinergy Corporation ja kolmandik ASile Sthenos Grupp.
    2002. aasta augustis võtab AS Sthenos Grupp Narva Elektrivõrgu kaudu 100 mln krooni laenu Hansapangast ja ostab samal kuul ettevõttest välja Ameerika energeetikafirma Cinergy Corporationi 67% osaluse ning saab Narva Elektrivõrgu ainuomanikuks. Laenu tagatisena panditakse 100% ASi Narva Elektrivõrk aktsiatest.
    2002. aasta keskel otsustab Koovide perekonnast koosnev ASi Sthenos Invest nõukogu üldkoosolek suurendada ettevõtte aktsiakapitali 2 miljonilt kroonilt 4 miljonile kroonile. Nii saab 2miljonilise investeeringuga ettevõtte 50% aktsiate omanikuks endine erastamisagentuuri nõukogu liige Raivo Vare. Aktsiapaki väärtus on täna üle 35 mln krooni.
    2003. aasta augustis vähendab AS Sthenos Grupp ASi Narva Elektrivõrk aktsiakapitali 118 miljoni krooni võrra. Saadud rahaga makstakse tagasi Hansapangast võetud 100 miljoni kroonine laen.
    2003. aasta septembris müüb AS Sthenos Grupp ligikaudu 50 miljoni krooni eest 66% oma osalusest aktsiaseltsis Narva Elektrivõrk Austria investeerimisgrupile ECE European City Estates AG. Sthenos Grupp ASile jääb 34% Narva Elektrivõrkude aktsiatest.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.