• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Londoni kohtumine tõotab vaidlusi

  ELi eesistujariik Suurbritannia tahab vabas ajurünnaku vormis arutada Euroopa uut kurssi globaliseeruvas maailmas ja kõnelda liberaalsetest reformidest, mis aitaksid kohaneda Hiinast ja Indiast kiirelt kasvava konkurentsiga. Mitmed liidu uusliikmed eelistaksid aga suurte visioonide asemel kõneleda maisematest asjadest ? ELi eelarvest, mille taga on kinni mitme suurprojekti raha. Prantsusmaa ja Saksamaa saabuvad tänasele tippkohtumisele Hampton Courti lossi Londoni lähistel, et kaitsta Euroopa sotsiaalset mudelit.
  ?Euroopa mudeliks on sotsiaalne turumajandus,? kirjutas Prantsusmaa president Jacques Chirac eile vahetult tippkohtumise eel Postimehes ning kõigi teiste ELi liikmesriikide suurimates päevalehtedes avaldatud arvamusartiklis. ?Prantsusmaa ei lepi kunagi sellega, et Euroopat peetakse lihtsalt vabakaubandusalaks.? Chiracile sekundeerib ametist lahkuv Saksamaa kantsler Gerhard Schröder, kellega kaks nädalat tagasi viimasel ametlikul ühislõunal seisukohti ühtlustati. Schröderi sõnul kinnitasid ka Saksamaa viimaste valimiste tulemused, et ?neoliberaalsete ideede toetajad on vähemuses?.
  Suvel, kui Briti peaminister Tony Blair teatas valitsusjuhtide erakorralise tippkohtumise korraldamisest, oli väga suur tõenäosus, et Saksamaa valimised on selleks ajaks ülekaalukalt võitnud Angela Merkeli juhitud ulatuslike majandusreformide kavaga konservatiivid. Blairil oleks olnud reformikursile ELi suurima riigi toetus. Paraku ei andnud Saksamaa valimised selget tulemust ja võimule tulev suur koalitsioon nõuab Merkelilt suuri kompromisse.
  Tony Blair tahab, et tänasel tippkohtumisel oleks ainult üks teema ? globaliseerumine ning kuidas selles kontekstis tuleks reformida Euroopa majandust ja sotsiaalpoliitikat.
  ?Käisin hiljuti Hiinas ja Indias. Need riigid ei konkureeri meiega varsti enam ainult odava masstoodanguga. Meil ei ole mingit lootust end selle konkurentsi eest kaitsta,? ütles Blair läinud nädalal ELi suuremate lehtede ajakirjanikega kohtudes. Ta avaldas lootust, et traditsioonilise protektsionismi asemel on liikmesriigid valmis konkurentsile vastu minema.
  Tony Blair ei tahtnud tänase kohtumise päevakorda ei ELi eelarve teemat ega prantslaste ja hollandlaste poolt tagasi lükatud ELi põhiseaduslikku lepet. Eesmärk on enne paika panna Euroopa uus kurss ja prioriteedid, detailidega tegeldakse ELi valitsusjuhtide tippkohtumisel detsembris. Siis loodab Suurbritannia saavutada kokkuleppe ka ELi järgmise finantsperspektiivi ehk eelarve raamkava üle perioodiks 2007?2013. Juunis katkesid kõnelused suure tüliga eelarve struktuuri üle, kus britid nõuavad põllumajandustoetuste osakaalu kärpimist, teised riigid aga Suurbritannialt loobumist kättevõideldud tagasimaksest ELi eelarvest.
  Tänast arutelu tüürib Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Durao Barroso läinud nädalal esitatud diskussioonipaber. ELi tasandil visandab see ülesannete seas siseturu loomise lõpuleviimise (eelkõige teenuste sektoris), ulatusliku puhastuse ELi reeglite rägastikus ning ELi eelarvevaidluste lõpuleviimise. Samuti on Barroso välja pakkunud nn globaliseerumise fondi loomise, mille suurus on ca miljard eurot ning eesmärgiks protsessist suuremaid tagasilööke saanud piirkondade toetamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Donald Trumpi meediafirma läheb kaasama 1 miljardit dollarit
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.