Villy Paimets • 1. november 2005 kell 22:00

Viru tänava ruutmeetri eest saaks 5. avenüül jalatäie kauplusepinda

Oktoobri lõpus avaldatud maailma kallimate kaubandustänavate võrdlustabelist selgus, et kõrgeimat rendihinda peab kaupmees maksma hüüdnime Suur Õun kandvas linnas, kus ruutmeetri eest tuleb kuus maksta veidi üle 15 000 krooni. Viru tänaval saaks newyorklasest ärimees sama summa, ligikaudu kahekordse Eesti keskmise kuupalga eest rentida 23,2ruutmeetrise ruumi.

Veel kahe aasta eest oli Viru tänav 647kroonise rendihinnaga 44. kohal ning ruutmeeter tollasegi tabelijuhi, 5. avenüü müügipinda maksis 10 390 krooni.

Kinnisvarafirmade Cushman & Wakefield, Healey & Baker koostatud järjekordse 47 riiki ja 237 linna arvestava uuringu kohaselt kallinevad ostupinnad keskmiselt 8 protsenti aastas. Uuringust selgus ka, et vaid 18 linnas, kaasa arvatud Riia ja Vilnius, on ruutmeetri rendihind langenud.

Viru tänava alguses raamatupoodi pidava ASi Apollo Raamatud tegevjuht Arvo Pihl ütles, et on sellistest, pealt 600kroonistest rendihindadest kuulnud küll. ?Enam-vähem sinnakanti see rendihind peaks jääma jah, aga ega ma ju ei saa teile öelda, kui palju meie renti maksame,? naeris Pihl.

Kuuldes, et Viru tänav on kahe aastaga edetabelis kahe koha võrra langenud, avaldas Pihl lootust, et ehk langeb veelgi. ?Ma tahaks loota, et ta langeks veel mitme koha võrra,? muigas Pihl ning rääkis, et kaubandus on Viru tänavalt ära kolimas. ?Kui veel mõni aasta tagasi tuli inimestele (osturetkele minnes ? toim.) meelde, et Viru tänav on ka olemas, siis nüüd enam mitte, nüüd minnakse ikka kaubanduskeskustesse.?

Pihli sõnul peaks ka eelmisel kevadel avatud Viru keskus Viru tänava kaubanduspindade ruutmeetri hinda langetama. ?Meie siin tänava otsas oleme veel enam-vähem inimeste liikumisteel, aga kui me oleks 100 meetrit ülevalpool, oleks pilt hoopis teine,? rääkis Pihl. ?Kuuldavasti ka De la Gardie kaubamaja kiratseb.?

Hetkel kuum