ÄP fototoimetus • 3. november 2005 kell 22:00

?Ilm on hukas. Mida teha?? küsib täna avatav kliimanäitus

Täna avavad Briti Nõukogu ja Ahhaa teaduskeskus Tartus kliimanäituse, kus saab vaadata Briti tippfotograafide pilte kliimamuutustest, uurida interaktiivseid liivaeksponaate ning tutvuda arvutinurgas ilmaennustusprogrammidega.

Näituse avamise puhul toimub kell 17 Wilde pubis kliimamuutuste teemaline teaduskohvik, kus esineb tuntud Briti klimatoloog, kliimamuutuste uuringute keskuse Tyndall Centre asutaja ja juht Mike Hulme.

Viimase 100 aasta jooksul on süsinikdioksiidi kontsentratsioon atmosfääris tõusnud 17%. Eelmise sajandi jooksul on Euroopa kliima peaaegu ühe kraadi võrra soojenenud ja see jätkub tempos 0,2 kraadi kümne aastaga. Maailmamere tase kerkib keskmiselt 1?2 mm aastas. ?Need on väga suured muutused. Ilm on hukas, nagu ütleb näituseplakat, aga kliimamuutustega on võimalik võidelda ja võidelda tuleb,? ütles Briti Nõukogu direktor Küllike Tohver.

Kliimanäituse raames on Tartu Ülikooli Tähe tänava füüsikahoones üleval 80 fotot, mis peegeldavad lisaks kliimamuutuste mõjule ka võimalikke lahendusi, mida rakendada kasvuhoonegaaside vähendamiseks.

Lisaks fotodele on näitusel üleval interaktiivsed liivaeksponaadid. Kliima soojenemine põhjustab kõrbealade laienemist. Näiteks võivad külastajad jälgida, kuidas liivahiired omale käike uuristavad. Samuti võib näitusel näha tornaadoeksponaati, mis tekitab vaataja silme all mõne hetkega keeristormi.

Näitusel on kohal giidid. Grupiekskursioonid tuleks giididega eelnevalt kokku leppida telefonil 53 633 145. Lisaks on võimalik külastada automaatset ilmajaama füüsikahoone katusel, ning paluda samas majas tegutsevatel keskkonnafüüsikutel rääkida ilmaennustamisest.

Kliimanäitus jääb Tartus avatuks 27. novembrini. 1. detsembril avatakse näitus Energiakeskuses Tallinnas. Siis kohtub teaduskohvikus huvilistega Antarktika uurija Geraint Tarling.

Autor: ÄP

Hetkel kuum