• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ?Ilm on hukas. Mida teha?? küsib täna avatav kliimanäitus

  Täna avavad Briti Nõukogu ja Ahhaa teaduskeskus Tartus kliimanäituse, kus saab vaadata Briti tippfotograafide pilte kliimamuutustest, uurida interaktiivseid liivaeksponaate ning tutvuda arvutinurgas ilmaennustusprogrammidega.
  Näituse avamise puhul toimub kell 17 Wilde pubis kliimamuutuste teemaline teaduskohvik, kus esineb tuntud Briti klimatoloog, kliimamuutuste uuringute keskuse Tyndall Centre asutaja ja juht Mike Hulme.
  Viimase 100 aasta jooksul on süsinikdioksiidi kontsentratsioon atmosfääris tõusnud 17%. Eelmise sajandi jooksul on Euroopa kliima peaaegu ühe kraadi võrra soojenenud ja see jätkub tempos 0,2 kraadi kümne aastaga. Maailmamere tase kerkib keskmiselt 1?2 mm aastas. ?Need on väga suured muutused. Ilm on hukas, nagu ütleb näituseplakat, aga kliimamuutustega on võimalik võidelda ja võidelda tuleb,? ütles Briti Nõukogu direktor Küllike Tohver.
  Kliimanäituse raames on Tartu Ülikooli Tähe tänava füüsikahoones üleval 80 fotot, mis peegeldavad lisaks kliimamuutuste mõjule ka võimalikke lahendusi, mida rakendada kasvuhoonegaaside vähendamiseks.
  Lisaks fotodele on näitusel üleval interaktiivsed liivaeksponaadid. Kliima soojenemine põhjustab kõrbealade laienemist. Näiteks võivad külastajad jälgida, kuidas liivahiired omale käike uuristavad. Samuti võib näitusel näha tornaadoeksponaati, mis tekitab vaataja silme all mõne hetkega keeristormi.
  Näitusel on kohal giidid. Grupiekskursioonid tuleks giididega eelnevalt kokku leppida telefonil 53 633 145. Lisaks on võimalik külastada automaatset ilmajaama füüsikahoone katusel, ning paluda samas majas tegutsevatel keskkonnafüüsikutel rääkida ilmaennustamisest.
  Kliimanäitus jääb Tartus avatuks 27. novembrini. 1. detsembril avatakse näitus Energiakeskuses Tallinnas. Siis kohtub teaduskohvikus huvilistega Antarktika uurija Geraint Tarling.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.