Teet Reier • 6. november 2005 kell 22:00

Tunnel toob valguse ka suletud ruumi

Päikesetunneleid valmistava Velux Eesti OÜ müügidirektori Urmas Truusa sõnul nopiti idee Ameerikast, kus Velux esimesena oma päikesetunneli turule tõi. ?Tõsi on, et sealsel turul on hulgi erivaid tootepakkujaid, kes pakuvad väga erineva mõõdu ja kujuga valgustunneleid,? selgitas ta. ?Meie päikesetunneli suurim eelis on konstruktiivne läbimõeldus.?

Päikesetunnel koosneb katusele palgaldatavast hüdroisolatsiooniga välisraamist, mille avaust katab karastatud klaas. Sellele kinnitatakse kuni paari meetri pikkune ja 35 cm läbimõõduga paindlik peegeldustunnel, mis ulatub läbi katuse ja pööningupinna ruumi lakke kinnitatava mattklaasiga hajutini. Lisaks veel paigalduskomplekt.

Samas tunnistab Truusa, et komplekti paigaldamine pole sugugi keerukas. ?Samuti on kavas mitmed tootearendused, mis peaks tarbijani jõudma juba järgmisel aastal,? räägib ta. ?Praegu saab päikesetunnelit kasutada erineva kattematerjaliga kaldkatuste puhul, kuid on kavas pakkuda ka spetsiaalselt siledale katusematerjalile sobivat päikesetunnelit.?

Vastavalt arhitektide ja sisekujundajate soovidele lisandub ka suurem värvivalik ruumi lakke kinnitatava valgusallika kinnitusrõngale. ?Kuna laed on enamasti ikkagi valged, sai standardkomplekti kinnitusrõngas ka just seda värvi,? lisab Truusa. ?Kavas on alustada ka muude lisade, nagu lisavalgusallika ehk siis lambi, mida saab kasutada öösiti, ning õhutussüsteemi müüki.?

Tunneli kasutusvõimalustest rääkides arvab Truusa, et paljudes majades on vannitube, esikuid ja muid ruume, kuhu päikesevalgus jõuab ainult ukse avamisel.

?Oma hämaruse ja pimedusega on need ruumid enne lambi põlema panemist kõhedusttekitavad,? räägib ta. ?Päikesetunnel toob nendesse ruumidesse aga loomuliku valguse ja seda ilma märkimisväärse temperatuuri tõusuta suvel või soojakaota talvel.?

Tunneli hind koos käibemaksuga on 4495 krooni.

Hetkel kuum