7 november 2005

EL hakkab arutama põllumajandustoetuste saajate avalikustamist

EL hakkab sel nädalal arutama ettepanekut avalikustada kõigis liikmesriikides ELi põllumajandustoetuste saajad.

Nagu on selgunud lähemast uurimisest, on suurimate toetuste saajate hulgas suurimad ja jõukamad põllumajandustootjad, firmad ning isegi kuninglikud perekonnad ? sealhulgas Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, kirjutab Wall Street Journal.

Seni on enamus liikmesriike põllumajandustoetuste saajad salajas hoidnud. Samas on tegemist maksumaksja rahaga ning ELi eelarve suurima kuluartikliga. ?Maksumaksjad peavad teadma, kuhu nende raha läheb,? ütles lehele ELis järelevalve ja pettuste tõkestamise valdkonna eest vastutava voliniku Siim Kallase pressiesindaja.

Briti organisatsioon Oxfam on põllumajandustoetuste saajaid uurides tuvastanud, et Prantsusmaal, mis on suurim ELi põllumajandustoetuste saaja, saavad 60% rahast 15% talumajapidamistest. 70% väiketalumajapidamistest jagavad omavahel 17% Brüsselist saadud rahadest.

Andmete avalikustamise peavad heaks kiitma kõik ELi liikmesriigid. Prantsusmaa, mis põhjendas ELi põhiseadusliku leppe mahahääletamist Prantsusmaa referendumil umbusuga ELi institutsioonide vastu, mille tegevusest on vähe teada, ilmselt ettepanekut ei toeta, kirjutab WSJ. Samuti on ettepaneku vastu Euroopa suurim põllumajandussektori lobi-organisatsioon Copa-Cogeca.

Hetkel kuum