Tõnu Tramm • 10. november 2005 kell 22:00

Rahvas meelitab ise kurikaelu autosid varastama

Oktoobris langes autovaraste saagiks ühtekokku 135 autot, lisaks kuus mootorratast, kaks haagist ja üks veoauto. Võrreldes mullu oktoobris varastatud 178 autoga on tendents paranemise suunas, kuid siiski tasub olla eriti ettevaatlik 1990. aastate keskelt pärit Volkswagenite omanikel. Just sedasorti autosid varastati oktoobris kõige enam, täpsemalt 27. Mudelite lõikes oli varastatuim Passat, kuid ka Golfid on viimasel ajal taas tõusnud varaste huviorbiiti.

Teisel kohal olnud BMW seast oli sedapuhku suurem huvi vanema 3-seeria vastu, kuid taas pidid politseinikud tõdema, et paariks kuuks maha vaibunud luksusmaasturi X 5 vargused ei ole lõppenud. Nimelt varastati 18. ja 30. oktoobril üks 2004. aasta tume BMW X5, mis mõlemad on tänaseni kadunud. Kokku on selliseid autosid sel aastal varaste saagiks langenud juba üheksa autot, mullu oli aasta kokkuvõttes X5 masinaid ärandatud kolm.

Erakordselt palju varastati oktoobris ka Opeleid, ühtekokku 18 autot, ehk sama palju kui Audisid. Tervelt kuus neist olid Astrad, mida sel aastal on siiani varastatud kokku vaid kaks autot. Seega tasub 1992?1994 toodetud Astra omanikel veidi valvsam olla, sest tundub, et varaste huvi just selliste autode vastu on hakanud kasvama.

Vargus jääb varguseks, kuid rahvas ise võiks ka rohkem mõelda. Esiteks peaksid Saksamaalt toodud pruugitud autode omanikud laskma paigaldada neile kohe lisasignalisatsiooni ja liigne pole ka ainult endale teadaolev salalukk. Sageli seda aga ei tehta ning kuna selliste autode valik on jätkuvalt lai, valitakse välja eeskätt need autod, millal lisaalarmi peal ei ole.

Reeglina ei ole paljudel sellistel autodel ka kaskokindlustust, sest see on auto omahinnaga võrreldes ebaproportsionaalselt kallis. See omakorda aga soodustab varguseid tagasimüümise eesmärgil. Rahvas kutsub ise autovargaid üles üha rohkem ja rohkem tegutsema, sest kuidas teisiti tõlgendada nende inimeste käitumist, kes kuulutavad terve päeva raadios üle kogu Eesti: ostan tagasi oma varastatud auto!

Hetkel kuum