Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investeeringutelt saadud tulu maksusoodustused ootavad ühtlustamist

  Finantsinspektsiooni arvates peaks Eestis pakutavatele sisult sarnastele investeerimistoodetele kehtima ka sarnased nõuded, maksusoodustused ja garantiid, rahandusministeerium ei ole aga konkreetset seisukohta veel võtnud.
  ?Riik (rahandusministeerium ? toim.) peaks täiendavalt analüüsima erinevatele teenustele kohalduvate maksusoodustuste ja riiklike tagatiste eesmärgipärasust,? ütles finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve divisjoni juht Andre Nõmm. ?Riik peaks üle vaatama, mis turul toimub, resultaat ei pea olema kõigilt tulumaksusoodustuse äravõtmine, aga sarnased tooted võiks olla sarnaste tingimustega.?
  Praegu seisab inimene, kel on veidi vaba raha, investeerimisotsust tehes raske valiku ees ? Eestis on võimalik investeerida ligikaudu 40 fondi, millele kehtivad erinevad maksusoodustused ning garantiid.
  Finantsinspektsiooni hiljutise uuringu kohaselt ei ole finantsteenused enam klassikalised kindlustus-, panga- ja väärtpaberiteenused, vaid aina rohkem erinevate teenuste põimikud. Näiteks on võimalik investeerimisfondi osakuid osta läbi investeerimisriskiga elukindlustuse, saades sinna juurde vaid marginaalse elukindlustuskatte, ning see loob võimaluse sisuliselt investeeringult teenitud tulu maksuvabalt välja võtta.
  ?Probleem on selles, et näiteks maksustamine-mittemaksustamine lahendatakse institutsionaalselt, mitte funktsionaalselt,? ütles Nõmm, kelle sõnul tähendab see, et sisult sarnastele toodetele pakutakse erinevaid maksusoodustusi ja erinevaid garantiisid. ?Võtame näiteks investeerimisriskiga elukindlustuse, täiendav kindlustuskate võib seal olla marginaalne, kuid miks on sellel suurem maksusoodustus kui investeerimisfondil? Võib ju ka spekuleerida, et miks seal üldse kindlustuskate on,? küsis Nõmm ning vastas: ?Et seda saaks nimetada kindlustustooteks ning seeläbi saada kasu kindlustusele kohaldatavast soodsamast maksukeskkonnast.?
  Nõmme sõnul on toodete läbipõimumisel inimesel ka raske aru saada, mis miski asi maksab. ?Inimene ei saa aru, kui palju ja mille eest ta maksab,? selgitas Nõmm. ?Teenuse tasu on üks, kuid komponente on teenuses palju.? Teenused hägustuvad ja seeläbi ka maksukeskkond, see on kogu Euroopas suhteliselt aktuaalne teema, märkis Nõmm.
  ?Eesmärk pole seda takistada, aga eksisteerida ei tohiks konkurentsieeliseid ning säästmisele suunav maksupoliitika peab olema üheselt mõistetav,? ütles Nõmm. ?Ülim eesmärk oleks see, et kui inimene aru saab, miks siis üks või teine toode on maksusoodustusega.?
  Rahandusministeeriumi finantspoliitika asekantsleri Veiko Tali sõnul on probleem olemas ning teema on päevakorras. Küsimusele, kas rahandusministeerium on selles osas juba ka mingi seisukoha võtnud, vastas Tali, et veel ei ole.
  ?Finantsinstrumentide maksustamise teema on analüüsimisel. Millalgi järgmise aasta alguses, varakevadel, peaksime ülemustele midagi välja pakkuma,? vastas Tali ning kinnitas, et see on poliitiline otsus. ?Riik võib rakendada soodustusi, aga sellel peab olema eesmärk, näiteks säästmine. Kindlasti, mida võime kaaluda, on pikaajaliste investeeringute soodustamine. Kuid iga maksusoodustus peaks olema hästi suur erand, see peaks olema väga hästi põhjendatud.?
  Aasta tagasi kirjutas Äripäev, et kolm Eesti panka (Ühispank, Sampo ja Nordea­) pakuvad võimalust börsilt riskivabalt maksuvaba tulu teenida, sest sellekohast toodet pakutakse hoiuse nime all ning hoiuseintresse ei maksustata.
  Rahandusministeerium teatas aasta tagasi, et seadus on mitmeti tõlgendatav. ?Kindlasti tuleb kaaluda seaduse muutmist nii, et ta oleks seadusandja tahtega kooskõlas,? edastas pressinõunik ministeeriumi toonase seisukoha.
  Investeerimisühingu Trigon Capital direktor ja varahalduse osakonna juhataja Kristel Kivinurm-Priisalmi sõnul võiks kõikidele investeerimistoodetele mingiks ajaks tulumaksusoodustuse kehtestada.
  ?Kui me vaatame Eesti makromajandust, kus paljud noored inimesed laenavad ennast lõhki ning tundub, et tarbimisbuumil ei ole lõppu, siis riigi poole pealt oleks see väga hea, julge ja tark samm, näiteks mingiks hetkeks kehtestada tulumaksuvabastus fondidesse investeerimisel, see peaks inimesi rohkem säästma kutsuma,? kutsus Kivinurm-Priisalm riiki üles maksusoodustuste paketti laiendama.
  ?Minu arvates peaksid need maksuerinevused olema ühtlustatud. Ehk et kui sul on olemas deposiit, mille kaudu sa saad investeerida, ja see on maksuvaba, siis miks ei võiks olla ka näiteks fondidesse investeerimine maksuvaba,? pakkus ta välja variandi.
  Kui aga maksusoodustusi ei laiendata, siis võiks Kivinurm-Priisalmi arvates riik teha vähemalt nii, et kõik investeerimistooted oleksid eraisikutele ühesuguse maksustamisskeemiga.
  Ükspuha siis, kas saab tulumaksu tagasi või mitte, peaasi, et on kõikidele ühesugune?
  ?Täpselt, see võiks olla ühtlane kõikide toodete lõikes, et ei oleks mingisugust ühtede äriühingute eelistamist teistele,? vastas Kivinurm-Priisalm.
  Selgituseks: kuna Trigon ei paku kindlustustooteid, ei saa ta ka tulumaksusoodustusega investeerimistooteid müüa, olles seega turul veidi kehvemas olukorras.
  SEB Ühispanga Fondide juhatuse liige Sven Kunsing ütles, et tulumaksusoodustust pakutakse ainult pikaajalise investeerimise toetamiseks.
  ?Selles mõttes ei näe me probleemi, et investeerimisriskiga elukindlustuse raames soodustatakse pikaajalist investeerimist,? ütles Kunsing. ?Samamoodi on tulumaksuvaba fondide vahetamine sama fondivalitseja piires. kuigi tõsi ? kunagi kauges tulevikus investeeringut realiseerides tuleb ikkagi tulumaksu maksta, kui on tegu otse fondi investeeritud rahaga, mitte läbi investeerimisriskiga elukindlustuse.?
  ?Kui küsimus on selles, et miks Trigoni fondidega nii ei saa teha, siis see on küsimus Trigonile, miks nad ei ole sõlminud vastavat koostöölepet mõne elukindlustusseltsiga,? ütles ta. ?Keegi ei keela neil seda teha. Isegi kui pankade elukindlustusseltsid ei ole sellest huvitatud, on võimalik kindlasti leida pankadest sõltumatuid seltse, millega koostöös sellist teenust pakkuda.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.