• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kartell ? vale vahend koondumiste vastu

  Piimatööstused on lühikese aja jooksul langetanud paarikümne sendi võrra piima kokkuostuhindu, selgus reedel Äripäevas ilmunud artiklist.
  Äripäeva hinnangul on tegemist piimatööstuste kartelliga.
  Piimatööstuste juhid eitavad, et tegemist on keelatud kokkuleppega, väites, et ettevõtted ei ole omavahel hindadest kõnelnud ega ole ka langetanud kokkuostuhindu täpselt samal ajal ja sama palju.
  Ometi on töötlejad hinnateemal vestelnud. Seda möönab viidatud leheloos ASi Põlva Piim juhataja Aivar Häelm. Tema sõnul numbritest pole räägitud. Neil polegi aga tähtsust ? piisab faktist, et on hinnast kõneldud.
  ?Nad võivad rääkida kütusehinna muutustest, aga piima kokkuostuhinnast tulevikus ei tohi nad rääkida ka mitte veiniklaasi taga õhtusel seltskondlikul üritusel,? kinnitab ka konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos.
  Töötlejate kartellile viitavad artiklis ka piimatootjad. ?Pigem on kokkulepe teisel pool. Tean, et piimatootjad on omavahel arutanud, mis hinnaga on nad nõus piima müüma,? ütleb omakorda Vihand.
  Tüli kisub sinnapoole, millele viitab rahvatarkus ? pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad. Sest ka tootjad mitmelt poolt üle Eesti ütlevad kui ühest suust: hinna langetamine alla nelja krooni ei tule kõne alla. Järelikult on ka tootjad omavahel kõnelnud kokkuostuhinnast. Kartell paistab olevat sama loomulik osis selles äris kui piimgi.
  Omapärased suhted on nii silmatorkavad, et konkurentsiamet on hakanud neid põhjalikumalt uurima. Ses äris on amet varemgi keelatud kokkuleppeid tuvastanud, seejuures mõlemalt poolelt ? nii töötlejate kui ka tootjate leerist.
  Töötlejad ütlevad, et hinna alandamine on neile eluliselt vajalik ning väidavad, et põllumehed on juba küllalt kaua elanud piimatööstuste kulul ? neljakroonine liitrihind andis põllumeestele kasumit, tööstustele aga kahjumit.
  Reedese loo juures olev tabel kinnitab töösturite väiteid: tootjail läheb paremini kui töötlejail. Kui aga kõrvutada suurtootjate 2004. aasta kasumeid ja nende samal ajal saadud Euroopa Liidu toetusfondidest abiraha ja otsetoetuste summasid, siis selgub, et need on enam-vähem sama suured. Teisisõnu paistab neli krooni olevat see hind, mis võimaldab lehmapidajail ots-otsaga kokku tulla.
  Piimatootjate ridades on toimunud koondumine, tootjad on suuremad ja tugevamad. See on suurendanud konkurentsi ka tööstuste vahel. Töötlejate kahjumid näitavad, et tööstusi on piimaäris liiga palju ning ka piimatöötlejate loogiline tulevik on konsolideerumine.
  Kartell on toimetuse meelest töötlejate katse teha koostööd, ilma et nad peaksid ?piima? ühte kappi panema ? nad püüavad ära hoida ühinemist või seda vähemalt mõneks ajaks edasi lükata.
  Kartell on vale rohi koondumiste vastu ja läheb lõpuks kalliks maksma ? trahv konkurentsi kahjustava kokkuleppe eest võib olla kümnendik karistusele eelnenud majandusaasta käibest.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.