Väinu Rozental • 13. november 2005 kell 22:00

Maakera pani purgisupituru kihama

Nordic Foodsi juhatuse esimehe Kuldar Leisi sõnul pole Maakera kaubamärki kandvad valmistoidud vähendanud kummagi konkurendi turuosa, sest tarbimine on suurenenud. ?Meie turuletulekuga on ka tarbija hakanud rohkem purgisuppe ostma,? lausus Leis.

Samas tunnistas Leis, et nende aastatagune prognoos ? saavutada esimesel tegutsemisaastal 60 miljoni kroonine käive ? oli liiga optimistlik. ?Turuleminek võttis plaanitust siiski kauem aega,? tunnistas Leis ja prognoosis nüüd aastakäibeks 25?30 miljonit krooni.

Suurima purgitoitude tootja ASi Salvest selle aasta üheksa kuu käive kerkis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 65,3 miljonilt kroonilt 76,4 miljonile kroonile. Samal ajal kahanes firma kasum 7,5 miljonilt kroonilt 7,2 miljonile.

?Konkurendi turuletulek kukutas meie tulu veidike,? möönis Salvesti juhataja Tamara Gubenko.

ASi Põltsamaa Felix tegevjuhi Anti Orava andmeil on nende valmistoite tänavu ostetud umbes viiendiku võrra rohkem kui eelmisel aastal. Üheksa kuu majandustulemusi ei soostunud Orav avalikustama, põhjendades seda emafirma börsiettevõtte staatusega. ?Kõige suurema kasvuga on tänavu olnud just purgitoidud, mis moodustavad meie tooteportfellist umbes viiendiku,? lausus ta.

Leisi andmeil müüakse tänavu Eesti turul kokku umbes 7 miljonit klaaspurki valmistoite, mis teeb purgitoidu turumahuks umbes sada miljonit krooni. ?Turuliider on Salvest, meile kuulub veidi alla kolmandiku turust,? täpsustas Leis.

Nordic Foods paiskas esimesed purgisupid müügile eelmise aasta novembri teisel nädalal. Selle aasta algul alustati plastkarpides valmispraadide, pajaroogade ja kastmete tootmisega. ?Plastkarbis valmistoodete pakkumine on läinud raskelt, sest Eesti tarbija pole veel harjunud sellise tootega,? tõdes Leis. Novembri lõpus loodab Nordic Foods siseneda oma valmistoitudega Läti turule, kus konkurent Salvest tegutseb juba pikka aega.

Põlvas asuv Nordic Foodsi valmistoidutehas läks maksma 37 miljonit krooni. Tehase omanikeks on joogitootmise ASi Ösel Foods endised tippjuhid Kuldar Leis, Katre Kõvask ja Silver Karu.

Hetkel kuum