Kristina Traks • 17. november 2005 kell 22:00

Maksuameti kiri tõi 47 miljonit lisamakse

Maksu- ja tolliamet saatis kevadel 1000 ettevõttele kirja, milles viitas võimalikule ümbrikupalga maksmisele neis ettevõtetes. Pärast kirja saamist võttis maksuametiga ühendust 302 ettevõtjat ning 495 ettevõtjat muutis oma maksudeklaratsioonis esitatavaid palgaandmeid. Täiendavalt laekub kirja saanud ettevõtetelt aasta lõpuni 47 miljonit maksukrooni. Paarsada kirja saanud ettevõtjat ei teinud kirjast väljagi ning neid ootab lähitulevikus maksuameti revisjon.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul tõid ebanormaalselt madalate tulu- ja sotsiaalmaksukuludega ettevõtjad asja põhjenduseks, et neil käib töö hooajaliselt ja et neil töötavad pensionärid, kes on nõus nii väikse palga eest töötama. ?Väga paljud ettevõtjad ütlesid pärast kirja saamist, et neil oli just-just plaanis palku tõsta,? rääkis Veermäe.

Ta lisas, et umbes 50 ettevõttes tõsteti palka vaid mõneks kuuks ja siis langetati jälle esialgsele tasemele. ?Ega me teist kirja enam ei saada ja pärast kirja saatmist jälgime täpselt, kuidas maksumaksja käitub,? sõnas Veermäe. ?Jänesehaagid siin ei aita.?

Maksu- ja tolliamet ei avalikusta, mis ettevõtetele kirjad saadeti, vaid märgib, et tegemist oli ehitus- ja teenindusettevõtetega, kelle hulgas leidus ka näiteks 50 töötajaga firmasid. Sarnase kirjaaktsiooni korraldas maksuamet ka eelmisel aastal ? siis laekus 600 saadetud kirja tulemusel tulu- ja sotsiaalmaksu 8,3 miljonit krooni lisaks.

Veermäe sõnul on meeldetuletusi maksumaksjatele plaanis saata ka järgmisel aastal, küsimus on vaid, kuidas see toimuma hakkab. Üks variant, mida maksuamet kaalub, on meeldetuletuste saatmine e-maksuameti kaudu. ?See võiks olla mingi hoiatus või bänner, mida maksumaksja näeb alati, kui ta siseneb e-maksuametisse, ning mis ei kao enne ära, kui maksumaksja meiega ühendust võtab,? ütles Veermäe.

Hetkel kuum