Peeter Teder • 22. november 2005 kell 22:00

Müügipaanika jäi tulemata

Tallinki aktsiaemissiooniga seoses oodatud müügipaanika jäi börsil eile tulemata.

Suurima käibe tegi Tallinna Vee aktsia, millega kaubeldi 33,4 miljoni krooni väärtuses. Väärtpaberi hind tõusis 1 protsendi ning väärtpaber maksis 215,92 krooni (13,80 eurot). Kauplemist Tallinna Veega ilmestasid mitmed suurtehingud. Suurim tehing tehti 77 800 aktsiaga. Väärtpaberi hinnaks selles tehingus oli 214,51 krooni (13,71 eurot). Veel tehti aktsiaga üks 44 800-aktsiane ja kolm 20 000-aktsiast tehingut. Neis tehinguis oli aktsia hinnaks 214,36 krooni (13,7 eurot).

Tallinna Vesi paistab eilsete tehingute valguses olevat endiselt investorite huviorbiidis. Mõnevõrra ootamatu on, et aktsiahind suurte tehingute toel üles ronis. Ootuspärasem oleks olnud, et müüjad oleksid hindu alla surunud. Praeguse asjade seisu juures tuleb tunnistada, et turul olid ostjad. Samas võib see ka põhjendatud olla, sest firma on näidanud ennast heast küljest.

Suurt käivet näitasid ka Eesti Telekomi ja Norma aktsiad. Eesti Telekomi aktsia käive ulatus 12,5 ja Norma käive 10,5 miljoni kroonini. Eesti Telekomi aktsia sulgemishind libises 0,1 protsenti allapoole ja maksis 121,26 krooni (7,75 eurot).

Eesti Telekom jääb Tallinki börsiletuleku ootuses ilmselt varju ning suurem tähelepanu koondub Tallinkile. Seda isegi siis, kui Tallinkist ei kujune esialgu turuväärtuselt suurimat firmat Tallinna börsil. Usun, et huvi Tallinki emissiooni vastu tuleb suur ja võimaldab korraldajatel tõsta algselt välja hõigatud emissioonivahemiku kõrgemat äärt, 92 krooni. Samas pean siinkohal hoiatavalt märkima, et firma on oma prospektis teatanud kulude kiiremast kasvust lähiaastail võrrelduna tuludega.

Norma aktsia hind jäi muutumatuks ning aktsia maksis 101,70 krooni (6,50 eurot).

Norma aktsia tundub natuke äraaetud hobuse moodi olevat. Keegi temaga kaupleb, kuid hind ei liigu paigast. Norma aktsia teevad huvitavaks kaks aspekti: võimalik ülevõtmine Autolivi poolt ja hea dividend.

Hetkel kuum