Peeter Teder • 22. november 2005 kell 22:00

Nafta hind tegi suure kahepäevase tõusu

Nafta hind New Yorgi kaubabörsil tegi eile ja üleeile läbi oma suurima kahepäevase tõusu viimase kahe kuu jooksul. Samas tõusis ka kütteõli hind.

Toornafta hind tõusis eilse kauplemise käigus New Yorgis päevasiseselt 1,9 protsenti, makstes 58,79 dollarit barrel. Käesoleva nädala esimese kahe päevaga tegi hind 4,6protsendilise hüppe, mis on suurim selline tõus 20. septembrist alates.

Brenti segu hind Londonis tõusis 2 protsenti, makstes 56,45 dollarit. Nymexil kaubeldava kütteõli hind tõusis 1,7 protsenti ning see maksis 1,738 dollarit gallon (6,14 krooni liiter).

Kütuste hinnad on läinud tõusule külma talve tõttu USA kirdeosas. See piirkond kulutab 80 protsenti riigis tarbitavast kütteõlist. Ilmaennustaja Weather Derivatives prognoosib, et nõudlus kütteõli järele on järgmisel jooksval nädalal kolmandiku võrra tavapärasest kõrgem. ?Palju on ostmist ja see on seotud ilmaga ning lähenevate tänupühadega,? ütles finantsuudisteagentuurile Bloomberg Informa Global Marketsi analüütik Peter Luxton.

Tavapärasest külmema temperatuuri tõttu võib Michiganis ja New Yorgi lääneosas sadada ka lund. Külmemat ilma prognoositakse Euroopaski, kus Suurbritannia hüdro- ja meteoroloogiateenistus on hoiatanud võimaliku tormi eest. Tavapärasest külmemat ilma oodatakse ka Saksamaale.

Hetkel kuum