Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA kinnisvaraturg hakkab jahtuma

  Oktoobris-novembris on tulnud ridamisi märke, et lõpmatuna näinud tõusutrend USA kinnisvaraturul on pöördumas. Müümata majade hulk kasvab, ehitajad kärbivad müügiprognoose ning spekulandid otsivad uusi investeerimisvõimalusi.
  ?Taksojuhid-investorid paiskavad oma kinnisvara müüki,? ütles agentuurile Bloomberg üks kinnisvaravahendaja Las Vegases, mis oli mullu kiireima kasvuga eluasemeturg USAs. ?Kui majade hinnad kerkisid kuus 10 000 dollari võrra, tahtsid kõik osta. Nüüd seisavad majad tühjalt.? Was­hingtonis on investorid valmis ostjatele sularahas peale maksma, et oma raha kinnisvarast kätte saada.
  Läinud aastal moodustas investeerimise eesmärgil ostetud kinnisvara kokku ligi veerandi kõigist tehingutest, hindab maakleriorganisatsioon National Association of Realtors.
  USA keskpanga 12 intressitõusu viimase poolteise aasta jooksul on osa vahtu kuumavalt kinnisvaraturult kokku riisunud, nagu keskpanga juht Alan Greenspan seda nimetas. 30 aasta peale võetud seotud intressiga kinnisvaralaenu intress on kerkinud 2003. aasta juunikuu 5,21 protsendilt 6,37 protsendile. See on hakanud ostuhuvi jahutama.
  Oktoobris vähenes alustatud uusehitiste hulk USA kaubandusministeeriumi andmeil eelmise kuuga võrreldes 5,6% ning uute ehituslubade väljastamine 6,7%, müümata ühepereelamute hulk oli samal ajal 17 aasta kõrgeimal tasemel. Uute eluasemelaenude taotlused vähenesid 7%.
  Ehitamine jätkub küll veel jõudsalt, kuid ehitajate tulevikuootused langesid sel kuul viimase 18 kuu madalaimale tasemele ning USA suurim luksuselamute ehitaja Toll Brothers kärpis tuleva aasta müügiprognoose. USA kinnisvarakuninga Tom Barracki hinnangul võtavad kasvu kinni ka ehitusmaterjalide hinnatõus ja tööjõupuudus. Viimase üheksa kuuga on ehituskulud kasvanud 30%.
  Kinnisvaraturu jahtumine ja võimalik hinnakrahh toob mure USA majanduskasvu väljavaadete pärast. Viimased neli aastat on eluasemeturu kasv andnud 50% USA majanduskasvust ning ligi kolmandiku erasektoris loodud uutest töökohtadest. Ühtlasi on see üleval hoidnud ameeriklaste eratarbimist, mille kasvust umbes veerandi kirjutavad analüütikud läinud aastal kinnisvara hinnatõusu arvele.
  Euroopas on Suurbritannia üks selgemaid näiteid kinnisvarabuumi raugemisest, kirjutas sel nädalal The Wall Street Journal (WSJ). Briti keskpanga intressitõusud 2003. aasta lõpust on hinnatõusu hoo kinni võtnud. See omakorda andis hoobi eratarbimisele, põhjustades majanduskasvu järsu aeglustumise 12 aasta madalaimale tasemele. Augustis langetas keskpank taas intresse, mis novembris tõi kerge hinnatõusu ka kinnisvaraturule. Analüütikud aga tõlgendavad seda kui pehmet maandumist, mitte uue buumi algust.
  Kinnisvarahindade kasvutempo raugemist täheldatakse ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Jahtuma on hakanud hinnad ka Belgias, Portugalis, Kreekas ja Iirimaal, kirjutas WSJ. Hispaanias ennustavad analüütikud tuleval aastal ca 6% hinnatõusu võrreldes 20% hinnatõusuga buumi haripunktis 2003. aastal.
  Suurim hinnatõus on olnud suurlinnades, nagu Madrid ja Barcelona, kuid buum on levinud kaugemale. Näiteks La Mancha regioonis Madridist lõunas olid hinnad septembris läinud aastaga võrreldes kerkinud 18%. Tüüpiline kolme magamistoaga maja maksab täna ca 300 000?350 000 eurot.
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: keskmine palk jätkab rallit
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Euribor ja kõrged hinnad mitmekordistasid koduostjate kulusid
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Erdogani võit kergitas Istanbuli börsi ja viis Türgi liiri rekordmadalale
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Recep Tayyip Erdogani tagasivalimine Türgi presidendiks saatis Istanbuli börsi täna üle nelja protsendi rallima ja kukutas Türgi liiri kõigi aegade põhja.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Milline on ettevõtte tulevikukindluse valem?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Kriisidest räsitud ettevõtted keskenduvad ellujäämisele. Kas ellujäämise võtmeks võib olla jõuline arenguhüpe? Mis suunas seda hüpet sooritada ja kust ammutada selleks jõudu ja ressursse? Kuhu sobituvad valemis kestlikkus ja rohepööre?
Maxima laenab pankadelt 100 miljonit
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Leedu juurtega kaubanduskontsern Maxima Grupe laenab kolmelt pangalt 100 miljonit eurot viieks aastaks, teatas ettevõte börsile.
Sergei Anikin lahkus pangandusidust Tuum "Oskasin õigel ajal astuda kõrvale"
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.
Ligikaudu aasta tagasi idufirmat Tuum juhtima läinud Sergei Anikin lahkus ametist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.