Sirje Rank • 22. november 2005 kell 22:00

USA kinnisvaraturg hakkab jahtuma

Oktoobris-novembris on tulnud ridamisi märke, et lõpmatuna näinud tõusutrend USA kinnisvaraturul on pöördumas. Müümata majade hulk kasvab, ehitajad kärbivad müügiprognoose ning spekulandid otsivad uusi investeerimisvõimalusi.

?Taksojuhid-investorid paiskavad oma kinnisvara müüki,? ütles agentuurile Bloomberg üks kinnisvaravahendaja Las Vegases, mis oli mullu kiireima kasvuga eluasemeturg USAs. ?Kui majade hinnad kerkisid kuus 10 000 dollari võrra, tahtsid kõik osta. Nüüd seisavad majad tühjalt.? Was­hingtonis on investorid valmis ostjatele sularahas peale maksma, et oma raha kinnisvarast kätte saada.

Läinud aastal moodustas investeerimise eesmärgil ostetud kinnisvara kokku ligi veerandi kõigist tehingutest, hindab maakleriorganisatsioon National Association of Realtors.

USA keskpanga 12 intressitõusu viimase poolteise aasta jooksul on osa vahtu kuumavalt kinnisvaraturult kokku riisunud, nagu keskpanga juht Alan Greenspan seda nimetas. 30 aasta peale võetud seotud intressiga kinnisvaralaenu intress on kerkinud 2003. aasta juunikuu 5,21 protsendilt 6,37 protsendile. See on hakanud ostuhuvi jahutama.

Oktoobris vähenes alustatud uusehitiste hulk USA kaubandusministeeriumi andmeil eelmise kuuga võrreldes 5,6% ning uute ehituslubade väljastamine 6,7%, müümata ühepereelamute hulk oli samal ajal 17 aasta kõrgeimal tasemel. Uute eluasemelaenude taotlused vähenesid 7%.

Ehitamine jätkub küll veel jõudsalt, kuid ehitajate tulevikuootused langesid sel kuul viimase 18 kuu madalaimale tasemele ning USA suurim luksuselamute ehitaja Toll Brothers kärpis tuleva aasta müügiprognoose. USA kinnisvarakuninga Tom Barracki hinnangul võtavad kasvu kinni ka ehitusmaterjalide hinnatõus ja tööjõupuudus. Viimase üheksa kuuga on ehituskulud kasvanud 30%.

Kinnisvaraturu jahtumine ja võimalik hinnakrahh toob mure USA majanduskasvu väljavaadete pärast. Viimased neli aastat on eluasemeturu kasv andnud 50% USA majanduskasvust ning ligi kolmandiku erasektoris loodud uutest töökohtadest. Ühtlasi on see üleval hoidnud ameeriklaste eratarbimist, mille kasvust umbes veerandi kirjutavad analüütikud läinud aastal kinnisvara hinnatõusu arvele.

Euroopas on Suurbritannia üks selgemaid näiteid kinnisvarabuumi raugemisest, kirjutas sel nädalal The Wall Street Journal (WSJ). Briti keskpanga intressitõusud 2003. aasta lõpust on hinnatõusu hoo kinni võtnud. See omakorda andis hoobi eratarbimisele, põhjustades majanduskasvu järsu aeglustumise 12 aasta madalaimale tasemele. Augustis langetas keskpank taas intresse, mis novembris tõi kerge hinnatõusu ka kinnisvaraturule. Analüütikud aga tõlgendavad seda kui pehmet maandumist, mitte uue buumi algust.

Kinnisvarahindade kasvutempo raugemist täheldatakse ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Jahtuma on hakanud hinnad ka Belgias, Portugalis, Kreekas ja Iirimaal, kirjutas WSJ. Hispaanias ennustavad analüütikud tuleval aastal ca 6% hinnatõusu võrreldes 20% hinnatõusuga buumi haripunktis 2003. aastal.

Suurim hinnatõus on olnud suurlinnades, nagu Madrid ja Barcelona, kuid buum on levinud kaugemale. Näiteks La Mancha regioonis Madridist lõunas olid hinnad septembris läinud aastaga võrreldes kerkinud 18%. Tüüpiline kolme magamistoaga maja maksab täna ca 300 000?350 000 eurot.

Hetkel kuum