Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kalapüügifirmad palgatõusu ei tunnista

  ?Ei tea, kust nad andmed võtavad,? ei saanud kalapüügifirma Caroline juht Harri Kummel aru, kuidas statistikaamet aasta kolmandas kvartalis kalapüügi tegevusalal 25 protsenti tõusu arvutas. ?Tegeleme kalapüügiga, aga seda küll näinud pole,? lisas ta.
  Sarnaseid vastuseid andsid ka teised firmajuhid, kes, kuuldes telefonist küsimust, kas palgatõus vastab tõele, üllatunult eitavalt vastasid. ?Meie puhul seda täheldada ei saa, pigem on langenud,? kurtis ka ASi Mootorlaev Tõhela juht Üllar Tõnisson. Ta lisas, et praegu käivad mõtted üldse tegevus lõpetada. ?Kui mees saab 6000?7000 krooni merel palka, siis pole mõtet. Parem minna Soome ehitama,? sõnas ta.
  Kalapüügifirmade palgastatistikat mõjutas enim kuuest vaatluse all olnud firmast üks, kes eelmisel aastal halval järjel oli, kuid end selleks aastaks üles töötas. Mis firmaga tegu, ei tahtnud palgastatistika talituse juhataja Mare Kusma öelda. Küll aga kinnitas ta, et sel firmal oli kõige suurem roll statistika kujunemises. ?Nüüd on neil pea kaks korda parem,? rääkis ta. Kusma lisas, et keskmise palga tõus oleks võinud isegi suurem olla, kuid väiksemad kalapüügifirmad tirisid seda alla. Lisaks sellele ei tegele üks kuuest vaatluse all olnud firmadest kalapüügiga, vaid kalakasvatusega.
  ?Meil ei saa mingeid kõikumisi olla, ei sinna- ega tännapoole,? sõnas riigi hallatava Põlula Kalakasvatuskeskuse juht Jüri Lunin, lisades, et ei tema ega ka tema alluvate palk pole lähiminevikus kõikunud, sest see on riigi poolt fikseeritud.
  Samuti uuritud firmade hulka kuuluva ASi Reyktal juht Arne Sõna ütles, et ka tema firmas pole palk tõusnud, kuna pidev kütuse hinna tõus seda ei luba. ?Viimase aasta jooksul pole küll palgad tõusnud, on püsinud samal tasemel,? kinnitas ta. Et tegemist on viie laevaga firmaga, mida võib juba suuremaks firmaks kutsuda, ei saa Sõna sõnul ka väita, et ainult väiksematel firmadel palgad seisavad. Küsimusele, kas ümbrikupalga maksmine on vähenenud, vastas Sõna, et seda pole kunagi olnudki. ?See on niisugune naljakas teema,? lisas ta.
  Peale Reyktali ja Põlula Kalakasvatuskeskuse vaatles statistikaamet OÜd Morobell, Peipsi Gruppi, Kallaste Kalurit ja Dagomari. Viimased ei soovinud kommenteere anda.
  2005. a III kvartalis oli keskmine brutopalk kuus 7786 krooni ja tunnis 45,83 krooni, teatas statistikaamet. Brutokuupalk ja -tunnipalk tõusis eelmise aasta sama ajaga võrreldes kõigil tegevusaladel.
  Keskmine brutokuupalk tõusis 2004. a III kvartaliga võrreldes kõige enam kalapüügi tegevusalal (25,7%) ja kõige vähem mäetööstuses (2,0%).
  Autor: Gert D. Hankewitz
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
McDonald'si kasumit toetasid menüü kõrgemad hinnad
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.