Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tootmispindade turul toimub jätkuvalt muutusi

  Tootmis- ja laopindade turul on tekkinud ruumi spekulatiivsetele investeeringutele. See võiks oma olemuselt olla PPP (Public and Private Partnership) projekt, kus omavalitsus tõmbab ligi investeeringuid. Omavalitsuse osa peaks olema seejuures seotud eelkõige maa ja kommunikatsioonidega. Selles osas on ka positiivseid arenguid, mille näitena võib esitada Lasnamäe tööstusparki. Siiski tundub, et enamiku omavalitsuste jõukus ja ilmselt ka mõte liigub selles suunas. Mõnevõrra on see seotud kahtlemata ka Eesti maksusüsteemiga, st omavalitsuse territooriumil paiknev ettevõtlus toob eelarvesse tulusid pigem kaudselt kui otseselt. Omavalitsused tegelevad aktiivselt n-ö hingede püüdmisega, aga ettevõtluse suhtes ollakse tihtipeale passiivsed.
  Väga lihtsustatud asukoha mudeli võib taandada kaugusele Tallinna suhtes. Kui Tallinna vahetus läheduses tahetakse maa eest juba kosmilist hinda ehk siis tase võib ka ilma kommunikatsioonideta maa puhul küündida sadadesse kroonidesse ruutmeetri eest, siis näiteks Tallinnast 40 km kaugusel suure maantee ligiduses on see senini 10?20 kr/m².
  Oletame, et tegu on tööstusobjektiga, mis vajab 10 ha maad. Hind 200 kr/m² tähendab investeeringut 20 mln kr, 10kroonine ruutmeetrihind võimaldaks aga piirduda kuludega 1 miljoni krooni tasemel. Vahe on märkimisväärne, kusjuures kommunikatsioonide rajamise kulud ei pruugi oluliselt erineda.
  Samas on selgelt eelistatud siiski pigem linnaläheduses paiknev maa. Seda vaatamata suurele hinnavahele. Linnalähedus tähendab üldjuhul väiksemaid transpordikulusid ning tööjõudu leiab hõlpsamini.
  Surve renditasemete tõusuks on selgelt olemas ja ilmselt leiab see ka hiilival moel juba aset, sest nii piiratuse kui ka näiteks sale and lease-back-tüüpi tehingute osas ei ole turg kuigivõrd läbipaistev.
  Spekulatiivsete investeeringute puhul on samuti põhjust rääkida survest renditasemete tõusule. Selle ?kasuks? kõnelevad nii kallinenud ehituskulud kui ka väikesed pinnad ja eeldatavalt rentniku jaoks suhteliselt paindlikud rendisuhted. Samas on just viimasel juhul potentsiaalne kasutaja haaratud algusest peale arendusprotsessi ja ehituskuludele tuginev kokkulepe võib tähendada ka üldiselt aktsepteeritavast rendist kõrgemat hinda.
  Kasutaja seisukohalt on see tihti aktsepteeritav seetõttu, et turul puudub konkureeriv pakkumine.
  Autor: Aivar Tomson
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Olulisemad uudised

Viljakasvatajad said eelmisel aastal hea saagi
Eelmise aasta lõplik teraviljasaak oli 19% varasemast aastast suurem ja seda veidi vähenenud kasvupinnast hoolimata, kartulisaak kasvas ligi 10%, kaunvili tegi aga saagirekordi, teatas statistikaamet.
Eelmise aasta lõplik teraviljasaak oli 19% varasemast aastast suurem ja seda veidi vähenenud kasvupinnast hoolimata, kartulisaak kasvas ligi 10%, kaunvili tegi aga saagirekordi, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.