29. november 2005 kell 8:09

Börsikommentaar: majaehituse kukkumine USAs katkestas tarbimispeo meeleolu

Investorid suhtusid väga positiivselt USA jaekaubanduses suure kasvuga alanud jõulumüügi avalööki. Majamüügi kukkumine vajutas aga päevale negatiivse pitseri.

Oktoobris kukkus juba kasutusel olevate majade müük 2,7 protsenti, aasta baasile viiduna 7,09 mln ühikuni. See on madalaim tase pärast märtsi. Ökonomistid ootasid 7,20 mln ühikulist müüki. Müümata majade ?laovaru? on kõrgeim pärast 1986. aastat.

USA suurim luksuselamute ehitaja, Toll Brothersi aktsia hind langes 4,2 protsenti, 35,01 dollarile. Turuväärtuselt USA suuruselt kuuenda majaehitaja, KB Homesi aktsia hind langes 3,2 protsenti, 69,63 dollarile.

Nafta hinna 2,3 protsendine langus 57,36 dollarile barrelist pani naftakompaniide aktsiad langema. Exxon Mobili aktsia hind langes 2,3 protsenti, 58,74 dollarile. USA suurima rafineerija Valero Energy aktsia hind kukkus kuus protsenti, 95,27 dollarile.

Maailma suuruselt kolmas ravimitootja Merck andis kasumihoiatuse. Ettevõte ütles selle aasta uueks kasumiprognoosiks aktsia kohta varasema 2,22 dollari asemel 2,10 dollarit. Tuleva aasta kasumiprognoosi kärpis ettevõte 2,12 dollarilt 1,98 dollarile aktsia kohta, kuna käive väheneb kahe miljardi dollari võrra. Käibe languse taga on Mercki suurima müügiga ravimi Zocori patendi lõppemine, mispeale saavad koopiaravimitootjad hakata ravimit tootma. Ettevõte teatas viie tehase sulgemisest ja 7000 töökoha koondamisest. Mercki aktsia reageeris uudisele 4,6 protsendise langusega 29,56 dollarile.

Hetkel kuum