Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Legendid koos legendaarse pianistiga

  Sarjas Legendid toob Põhjamaade Sümfooniaorkester Anu Tali juhatusel kuulaja ette uue ja vana aja müüdid ? ühed neist on kuulsust kogunud aastasadade vältel, teised sünnivad täna, meie ajal, meie keskel.
  Anu Tali on eriliselt rõõmus selle üle, et pärast suvist tutvust Austrias Lockenhausi festivalil õnnestus tal Eestisse kutsuda maailma üks kõmulisemaid ja haruldasemaid pianiste ? Kanada prantslane Marc-André Hamelin.
  Musikaalsuse ja virtuooslikkuse ainulaadne sulam on teinud Marc-André Hamelinist legendi. Absoluutne tehniline üleolek, terav vaist, detailide erksus, sisemine kuma ning keskendunud emotsioon Hamelini mängus tekitavad tunde nagu klaverit ja selle keerukaid mehhanisme enam poleks ning jääb vaid ideaalne taju muusikast, mida Hamelin loob.
  Pressis on Hamelini nimetatud kõige julgemaks, seikluslikumaks pianistiks, meie aja klaverimaailma esipiloodiks.
  Hamelin esitab koos Põhjamaade Sümfooniaorkestriga ühe oma lemmikuist ? legendaarse saksa helilooja Johannes Brahmsi klaverikontserdi nr 2. Brahms kirjutas suurema osa kontserdist puhkusel Pörtschachi kuurordis, Alpides, liigutatuna mägede suursugususest ja järvemaastiku maalilisusest. Esiettekanne toimus 1881. aastal autori soleerimisel.
  Soome iseseisvuspäevale 6. detsembrile järgnevatel päevadel on väga tähenduslik ja sobiv esitada Soome kompositsiooni legendi, kuulsaima põhjamaise helilooja Jean Sibeliuse Põhjala müütide müüdi ?Kalevala? teemal loodud Lemminkäise süit.
  1885. aastal komponeeris Jean Sibelius kolm legendi orkestrile: ?Lemminkäinen ja saareneiud?, ?Lemminkäinen Toonelas? ja ?Lemminkäise kojutulek?. Süidi neljandaks osaks liitis helilooja paar aastat varem kirjutatud ?Toonela luige?, mis esialgu oli järjestuses kolmas, kuid hiljem on teda mängitud ka teise osana.
  Omamoodi märk on seegi, et Lemminkäise süit oli ka 1997. a Eesti-Soome Sümfooniaorkestri nime all alustanud orkestri esimese kontserdi kavas.
  ?Aidaku see meid talvisel ajal omakandi inimesi paremini mõista,? ütleb dirigent Anu Tali.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Raadiohommikus: Eesti ettevõte saab Saksamaal soodsamalt hakkama
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.