Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nahk passib nii mööblikatteks kui ka põrandavaibaks

  Viimastel aastatel on nahk interjööris aga leidmas üha laiemat kõlapinda. ?Traditsiooniliste sohvade kõrval on nahka rakendatud just kõvadel pindadel ? lauaplaatidel, söögilauatoolidel jne ? ning koos ootamatute materjalidega,? märgib sisearhitekt Kadri Tarbe Pärtelpoeg.
  Põnevaks näiteks on ka kunstnik Pille Kivihalli disainitud klaasist jalgadega nahklaud. ?Minu idee oli ootamatuid ja samas täiuslikke seoseid luua nende kahe nii kontrastse materjali vahel,? selgitab ta.
  Kivihall on naha faktuuri väikesed lohud tagunud ja pind meenutab autori sõnul ohvrikivikülvi. Tudengina arheoloogilistel väljakaevamistel osalenud kunstnik kinnitab, et püüab oma loomingut seostada eestlase hingelaadiga. Oma lauda kui nahast objekti kujutab ta ette igas interjööris. ?Detailid loovad terviku ja erilistes rõhuasetustes peegeldub omanike mõttemaailm, nende eelistused,? sõnab Kivihall. ?Ühes ruumis pääseb mõjule reljeefne lauapind, teises mängib klaas.?
  Üha enam valitakse loomanahku (härja-, lamba-, hirve- jm nahku) nii seina-, diivani- kui ka põrandavaipadeks. Menukamad neist on veisenahad. Viimaseid on ka punastes, pruunides, sinistes, kollastes toonides. ?Suurimad on 4?5ruutmeetrised. Tavalistest nahkadest suurimad on 2?3ruutmeetrised,? selgitab Vaibagalerii juhataja Mari Saarva.
  Nahk on meeleolukas interjööri ilmestaja, aga siiski peab arvestama, et käidavates kohtades kulub karv ajapikku maha. Kodus püsivad nahkvaibad hea hoolduse korral siiski aastaid kaunina. ?Ka nahaparkimine on palju edasi arenenud. Näiteks nüüd võib Uus-Meremaalt pärit lambanahku lausa pesta,? sõnab Saarva. ?Vaibagaleriist saab selleks sobiva ?ampooni kaasa osta.?
  Väga efektsena mõjuvad ka naharibadest käsitsisõlmitud vaibad, mis välimuselt meenutavad ka rüiutehnikas teostatud vaipu. Neidki võib vastavalt ruumile valida pruunides, punastes, bee?ides toonides. ?Tänapäeval ollakse kodude kujundamisel väga tähelepanelikud ja vaimukad. Naturaalsete materjalide võidukäigu ajastul otsitakse vaimukaid lahendusi,? täheldab Pille Kivihall.
  Hea sobiliku näitena loomingulisest lähenemisest toob Kivihall Maarja Unduski disainitud huvitavate kujunditega diivanipadjad, mida ta ise nimetab diivanipiltideks. Nende nahkpatjade kujundus mõjuks sama veenvalt ka seinal eksponeerituna või diivanisse endasse õmmelduna.
  Amello turundusjuhi Rauno Ollema sõnul tasuks nahkmööblit lausa kord kuus vahatada, aga vähemalt paaril korral aastas peaks seda kindlasti tegema. Kindlasti on see vajalik siis, kui on näha, et naha välimus tundub väsima hakkavat.
  Vahatatud nahk muutub pehmeks ja läikivaks, tema toon saab sügavama ilme. Praegu on saadaval kolmes toonis ? värvitut, tumepruuni ja musta ? vaha. ?Näiteks linaõliga naha puhastamine annab ka hea tulemuse,? nendib Ollema.
  Samuti puhastab ja kaitseb nahapalsam, mis muudab kulunud nahkmööbli taas pehmeks ja elastseks. ?Tarvitseb vaid nahale kanda palsam ja lapiga üle pühkida, kui see saab hoopis värskema näo,? nendib Arhdisaini projektijuht Meelis Läänesaar.
  Naharibadest vaipu ja loomanahku soovitab Vaibagalerii juhataja Mari Saarva aeg-ajalt ka tolmuimejaga puhastada ja kui vaja, siis niiske lapiga pühkida. Väga käidavates kohtades tasub tema hinnangul vältida veisenahkade kasutamist, sest neid on tülikam puhastada ja karv kulub kiiremini.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.