Raivo Sormunen • 1. detsember 2005 kell 22:00

Toomas märkis Tallinki aktsiaid

Sarnaselt meedias räägituga peab Toomas Tallinki 92kroonist pakkumishinda kalliks. Samas müüdi edukalt maha ka tema jaoks fundamentaalselt kallid Starman ja Tallinna Vesi. Kainet mõistust on turul vähe ja emotsioone palju. Ega siis ei tohi ise ka ?kaine? olla, arutas ta. Kokku märkis Toomas aktsiaid 200 000 krooni eest, mis moodustab tema aktsiaportfellist veidi üle 10%. Kuna on oodata aktsiate ülemärkimist võib Toomase kättesaadav aktsiakogus jääda märkimisväärselt allapoole soovitud ostusummat.

Tallinkis näeb Toomas potentsiaali. Ettevõtte tulu peaks kasvatama uued laevaliinid ning hotelli- ja spaaäri. Lisaks on hea, et suur osa Tallinki juhtkonnast on ettevõtte aktsionärid, mille tulemusena peaks nad vähemalt teoreetiliselt olema huvitatud firma käekäigust.

Toomas sai möödunud kuul kaks pakkumislaadset e-kirja. Esimene tuli Sampo Pangast, kust talle pakuti struktureeritud võlakirju ja teine valuutavahetusketist Tavid. Toomas peatuks seekord veidi pikemalt teisel kirjal.

Tavidi omanik Alar Tamming kirjutas, et kui tekib vajadus mingit pidi valuutat konverteerida, siis on nad valmis pakkuma konkureerivat hinda pankadele ja seetõttu oleks Toomasel võimalik ka kulusid natukene kokku hoida.

Toomas helistas huvi pärast Tavidi peadiilerile Lauri Haasmale ning uuris soodsa valuutavahetuse tehnilist poolt. Lühidalt seletatuna näeb asi välja nii, et klient helistab Tavidi diilerile ja lepitakse kokku valuutatehingu tingimustes (maht, valuutavahetuskurss). Siis kannab klient vastava koguse kroone oma ­arvelduskontolt Tavidi kontole ja valuutavahetuskett kannab soovitud valuuta kliendile tagasi.

Kokku võtab ühe tehingu tegemine aega paarkümnend minutit kuni tund ning kuna on kaks tehingut, siis sisuliselt võtab protseduur aega kaks korda enam. Kui aga pikemad investeerimisplaanid, siis pole see teab mis suur ajakaotus.

Kokku läheb tehing maksma ülekandetasu (Hansapanga-siseselt 2,5 krooni) ja komisjonitasu Tavidile, mis jääb 0,05?0,25 protsendi vahele tehingu mahust.

Toomas vahetas möödunud kuul kroonideks 7072 dollarit, mis tal Apple?i aktsiate ostutehingu nurjumisest üle jäid. Võrreldes turu hetkekursiga, võttis Hansapank tehingutasu 0,45% summalt ehk 420 krooni. Tavidiga oleks õnnestunud raha vahetada aga ehk 50?100 krooni eest. Raha kokkuhoid seegi. Toomas kaalub järgmine kord kindlasti raha konverteerimise alternatiivseid võimalusi.

Hetkel kuum