Kadi Heinsalu • 5. detsember 2005 kell 11:46

Eesti Pank: majanduskasv oodatust kiirem

Eesti Panga kommentaaris III kv majanduskasvule on tõdetud, et kinnisvara mõjutab kasvu läbi mitme kanali ja see tõi oodatust kiirema kasvunumbri.

Võrreldes I poolaastaga on kasv veelgi kiirenenud. Kuigi tegemist on esialgsete andmetega, on alust arvata, et vaatamata ekspordi III kvartali kasvutempo püsimisel 26-28 protsendi juures, suurenes suvekuudel ka sisenõudluse osakaal.

Sellest annab muuhulgas tunnistust kiire kasv ehituses ning jätkuvalt kiire laenumahtude kasv. Kinnisvarasektor mõjutab majandust läbi erinevate kanalite, mistõttu läheb märkimisväärsel osal majandusest hästi, kui selles valdkonnas on head ajad.

Viimase aja majanduskasv on muutunud kinnisvarasektori kesksemaks tänu odavale ja lihtsasti kättesaadavale laenuressursile. Nii laenuandjad kui -võtjad peavad selles olukorras adekvaatselt hindama kõiki oma riske.

Eriti tähtis on analüüsida ettevõtete ja eraisikute laenuteenindamisvõimet keskmises perspektiivis, kui on oodata intresside tõusu ja sissetulekute kasvu aeglustumist.

Hetkel kuum