Raivo Sormunen • 8. detsember 2005 kell 22:00

Tallinna börsil vaikus enne tormi

Eile valitses Tallinna börsil kerge langusmeeleolu ja kauplemine oli suhteliselt vaikne. Põhinimekirjas tõusis vaid Tallinna Vee aktsia. Tänane päev peaks tulema kordades aktiivsem ja huvitavam, sest börsil hakatakse kauplema Tallinki aktsiatega.

Novembrikuu müügitulemuste peale kolmapäeval tugeva hüppe teinud Baltika käis eile hommikul ära taas uuel rekordtasemel (11,85 eurot = 185,41 krooni), kuid andis päeva sees mõnevõrra järele ning lõpetas 0,3% miinuses, tasemel 11,65 eurot (182,28 krooni).

Baltika möödunud kuu kogumüügi ja jaemüügi kasv oli igati tugev, kuid kõrvutades neid numbreid aasta esimese kümne kuu vastavate numbritega, ei oleks tohtinud investorid siiski niivõrd suurt üllatust väljendada. Seetõttu ei tahaks uskuda, et kiire tõusutrend on jätkusuutlik.

0,6protsendine miinus jäi päeva lõpus sisse Normale (aktsia 6,41 eurot = 100,29 krooni), kuid enamalt jaolt kaubeldi siiski aktsiaga kolmapäevasest sulgemistasemest kõrgemal.

Eile hommikul teatas Norma, et seoses tootmismahtude vähenemise ja efektiivsuse tõusuga lõpetatakse järgmise aasta veebruaris leping 53 töötajaga. Septembri lõpus firmas töötanud inimeste arvust moodustab see ligi 6%. Isiklikult arvan, et olulist mõju see probleemidega karastunud Norma investoritele ei avalda. Viimase aastaga on Normas töötajate arv kasvanud 72 inimese võrra, nii et pikemas perspektiivis suurt tagasiminekut töötajate arvus pole olnud. Samas vaatan ma firma käibe aastatepikkust paigaltammumist ja kasumlikkuse langust murega pealt. Norma põhiväärtus tundub olevat hetkel vaid ta kõrge 5% dividenditootlus.

Viimased kahel päeval kiiresti 13,8 euro tasemelt 13,1 euroni tulnud Tallinna Vee aktsias oli eile näha vaikset väikeaktsionäride poolset ostuhuvi. Väärtpaber kallines 13,27 euroni (207,63 kroonini) ehk 1,3% võrra.

Väga korralikku käivet (8,8 miljonit krooni) näitas Kalev, mis lõpetas 1,13 eurol (17,68 kroonil). Suured plokktehingud vahetati 1,11 eurol ehk kolmapäevasel sulgemistasemel.

Hetkel kuum