Tõnis Oja • 12. detsember 2005 kell 22:00

Gaasijuhe tõstis Saksa aktsiaid

Frankfurdi börsi DAX indeks kerkis eile kolme ja poole aasta kõrgeimale tasemele eelkõige tänu energeetikakompaniile E.ON, kes teatas tegevuse laiendamisest Venemaale. Indeks kerkis 0,5 protsendi võrra 5310,01 punktini, mis on selle kõrgeim tase alates 17. aprillist 2002. E.ONi aktsia hind kerkis 1,4 protsenti 81,6 ­euroni tänu teadetele läbirääkimistest nii Gazpromi kui ka Ühendatud Elektrivõrkudega laiendamaks tegevust Moskva regioonis. Investeerimisfirma Merck Finsk analüütiku Theo Kitzi sõnul võib kompanii kasu saada ka ekskantsler Gerhard Schröderi asumisest Gazpromi ning Saksamaa keemiakontserni BASF ühise gaasijuhtmefirma aktsionäride komitee etteotsa, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. E.ONle kuulub 24,5 protsenti projekti aktsiatest. Tööstuskonglomeraadi Siemens aktsia hind kerkis aga 1,5protsendi võrra 68,83 euroni tänu Hiinaga plaanitavale ühisettevõttele elektrimootorite tehase loomiseks.

Möödunud nädalal toppama jäänud aktsiate jõuluralli sai hoogu juurde ka mujal. Itaalia Milano indeks kerkis üle nelja aasta kõrgeimale tasemele, Jaapani börsiindeks Nikkei lõpetas nädala esimese kauplemispäeva viie ja poole aasta kõrgeimal tasemel. Ka USA aktsiaturud alustasid eile tõusuga. USA suuruselt kolmas naftakompanii ConocoPhillips on ajakirjanduse andmetel lõpule jõudmas nafta- ja gaasitootja Burlington ülevõtmisega. Ülevõtmine läheb ajalehe The Wall Street Journal andmetel maksma üle 30, ajalehe The New York Times andmetel koguni üle 31 miljardi dollari. ConocoPhillipsi aktsia hind langes eile märkimisväärselt, Burlingtoni aktsia aga tõusis tugevalt.

Hetkel kuum