Tõnis Oja • 14. detsember 2005 kell 22:00

Investoritele Fedi jutt meeldis

Investoritele meeldisid USA Föderaalreservi kommentaarid majandusseisu kohta, viies miinuses olnud aktsiaindeksid teisipäeval lõpuks plussi.

Kauaoodatud aktsiate hinnaralli jäi detsembri alguses toppama, sest kardeti nafta hinnatõusu ning majanduskasvu aeglustumist 2006. aastal. Föderaalreservi eilne otsus tõsta baasintressi (see oli juba kolmeteistkümnes järjestikune intressitõus alates 2004. aasta juunist) 4,25 protsendini oli sisuliselt ette teada, aga Vabaturu Komitee hinnang majanduse olukorra kohta oli positiivne. "Keele muutus on dramaatiline," lausus ajalehele The Wall Street Journal maaklerfirma A.G. Edwards & Sons analüütik Patrick Fearson. "See kinnitab, et nad on jõudmas intresside tõstmise lõpufaasi."

Kui kauplejad leidsid, et Fedi sõnakasutus oli hea, siis analüütikud olid tunduvalt ettevaatlikumad. Analüüsikeskuse Briefing.com president Dick Green lausus majanduslehele, et Fed lihtsalt vihjab võimalusele, et intresside tõstmine võib peatuda ning tegelikkus sõltub ikkagi uutest andmetest.

Eile alustasid USA aktsiaturud närviliselt. Esimene reaktsioon oli tänu nafta hinna langusele positiivne, hiljem avaldas mõju väliskaubanduse defitsiit, mis taas rekordiline.

Hetkel kuum