Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Taani peab oma heaolumudelit remontima

  Läinud nädalal esitas Taani peaministri Anders Fogh Rasmusseni moodustatud komisjon 43 ettepanekut praeguse heaolusüsteemi reformiks, mille baasil tahab Taani valitsus kevadeks kokku panna tegevuskava.
  Taani mudelit ning selle käekäiku jälgivad suure huviga kõrge tööpuuduse ning vireleva majanduskasvuga Euroopa suurriigid, kes näevad selles võimalikku kolmandat teed kardetud anglosaksi liberaalsuse ning Mandri-Euroopa liigse jäikuse vahel.
  Taani on suutnud tööstuse tööhõive hoida peaaegu rekordiliselt kõrgel, ehkki üleilmastumine on ka Taani firmasid sundinud tootmist madalamate kuludega maadesse kolima ? hõivatuse tase on 75%. Taani 5,4protsendine tööpuudus on üks madalamaid Euroopas ning vaid pool Saksamaa töötuse tasemest. Riigi majanduskasv on reibas ning eelarve ülejääk 3,3% SKPst kõrgeim nende väheste ELi riikide seas, kelle eelarved üldse ülejäägiga on.
  Samal ajal on Taanis ELi kõrgeimad palgad, helde sotsiaalkindlustussüsteem ning Rootsi järel maailma kõrgeimad maksud.
  Peamine oht seni hästi toiminud mudelile on Taani elanikkonna vananemine ning aktiivselt tööga hõivatute hulga järsk kahanemine. Liiga paljud eelistavad juba praegu töötamise asemel abirahast elada. Kui ei astuta radikaalseid samme, on Taani mudel inimpõlve pärast pankrotis, hoiatab valitsuskomisjon ja pakub välja lahendused. Rõhk on tööjõu pakkumise suurendamisel, et kuluka süsteemi eest maksta.
  Ettepanek on alandada ettevõtte ja üksikisiku tulumaksu, et ergutada inimesi tööle, pikendada pensioniõiguslikku iga 65 aastalt 68-le, piirata ennetähtaegselt pensionile minemise võimalusi ning panna inimesed osa haridus- ja tervishoiuteenuste eest ise maksma.
  Peaminister Rasmussen heitis aga enamiku komisjoni ettepanekuid kõrvale, kinnitades, et ?revolutsioonilisi muudatusi? ei tule. Seda ei toetaks ka suurem osa taanlasi.
  Selle asemel plaanib peaminister keskenduda pensionireformile ja välismaalastele, mis tööjõu pakkumise suurendamisel kõige suuremat efekti annavad. Maksude alandamise on peaminister heaolusüsteemi reformi kontekstis välistanud, mis on pälvinud teravat kriitikat Taani ettevõtjatelt.
  Komisjon hoiatab, et kui valitsus tegutsema ei hakka, kahaneb aktiivselt hõivatute arv Taanis 2040. aastaks 350 000 võrra, 2,5 miljonile, samal ajal kui pensionäride arv kasvab rohkem kui poole miljoni inimese võrra. Tagajärjeks oleks suur eelarvedefitsiit ja siis juba palju valulisemad reformid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA jaemüük püsis juulis juunikuu tasemel
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.