Tõnis Oja • 18. detsember 2005 kell 22:00

Langev nafta kukutas aktsiaid

Eelmisel reedel oli Ameerika aktsiaturgudel nn neljakordselt neetud päev. See on päev, mil lõpevad nelja erinevat tüüpi tulevikutehingute ? aktsiate optsioonide ja futuuride, aktsiaindeksite optsioonide ning futuuride ? tähtajad. Optsioon on õigus ning futuurtehing on kohustus osta või müüa vara kindlaksmääratud ajal kindlaksmääratud hinnaga ning varaks on antud juhul aktsia või aktsiaindeks. Neid päevi, kus kõik need tähtajad kokku langevad, on aastas neli. Nn neljakordselt neetud päev oli esmakordselt 2002. aasta detsembris, kui varasemale, aga ka tuntumale kolmekordselt neetud päevale (triple witching) lisandusid aktsiate futuurid.

Tavaliselt on nendel päevadel kauplemisaktiivsus suurem ning aktsiate hinnad kõikuvamad. ?See on päev, mida võiks iseloomustada, et saba liputab koera,? iseloomustab erakordset kõikuvust ja kauplemisaktiivsust ajalehele The Wall Street Journal investeerimisfirma Boston Company Asset Management vanemmaakler Larry Peruzzi.

See reede oli ka üks harukordsetest nn neetud päevadest, kus indeksid langesid. Varasemast 13 neljakordselt neetud päevast langesid aktsiad ainult kolmel. Languse eesotsas olid energeetikasektori aktsiate hinnad, sest nafta hind langes New Yorgi kaubabörsil kahe dollari võrra barrelist. Maailma suurima naftakompanii Exxon Mobili aktsia hind langes 2,4 protsendi võrra 58,06 dollarini, USA suuruselt teise naftakompanii Chevroni (endine ChevronTexaco) aktsia hind kukkus koguni 2,6 protsendi võrra 57,51 dollarini. Jõulueelsel nädalal võib tulla madalam kauplemisaktiivsus ning jõuluralli võib sel aastal ikkagi ära jääda.

Hetkel kuum