Tõnis Oja • 21. detsember 2005 kell 22:00

Miljardär Kerkorian müüs viiendiku GMi aktsiatest

Uudisteagentuuri Bloomberg andmetel langes autokompanii aktsia hind teisipäeval 23 aasta madalaimale tasemele, 19,85 dollarini pärast seda, kui Toyota Motor kinnitas oma ambitsioone tõusta maailma suurimaks autotootjaks ning ennustas järgmise aasta käibe kasvuks 9 protsenti.

Peamiselt kasiinoäris tegutsev 88aastane Kirk Kerkorian on vähendanud oma osalust General Motorsis varasemalt 9,9 protsendilt 7,8-le, selgub USA väärtpaberituru järelevalveorgani (SEC) dokumentidest. Ta teatas, et müüs 15. ning 19. detsembril aktsiaid kokku 252 miljoni dollari (3,3 miljardi krooni) eest eesmärgiga vähendada makse. Tema 1,7 miljardi dollari (22,2 miljardi krooni) suurune investeerimispositsiooni väärtus oli uudisteagentuuri teatel aktsiate soetushinnast 570 miljoni dollari võrra väiksem.

?Kerkorian mängib sellele, et aktsia hind langeb ning see ei hakka veel mõni aeg tõusma,? lausus Bloombergile Michigani Ülikooli emeriitprofessor Eugene Jenning. ?Ta on ilmselt väga tark, et minimeerida oma kaotust sel ajal, kui firma nõukogu ei tea, kuidas kriisiga toime tulla.?

Kümmekond aastat tagasi Chryslerit üle võtta üritanud Kerkorian teatas 4. mail, et on omandanud 8,8 protsenti General Motorsist, millele aktsia hind reageeris siis 40 aasta suurima tõusuga, 32,80 dollarini.

Hetkel kuum