SLÕL: Venemaa langetab survet Ukraina gaasitorustikes

02. jaanuar 2006, 08:26

Kuigi Ukraina Naftogaz saatis Venemaale nõustumise minna teises kvartalis üle gaasi turuhinnale, ei peatanud see gaasitarnete vähendamist eilsest alates.

Nagu Gazprom oli varem lubanud, alustati surve vähendamist Ukrainasse minevas torustikus eile kell 10 hommikul, kirjutab SL Õhtuleht. «Me arvame, et tarneleping peaks kinnitama gaasi hinna kogu 2006. aastaks - esimene kvartal odavama, mulluse hinnaga, nagu soovitas president Putin. Kuid Ukraina nõustus detailselt määratlema ainult esimese kvartali odavama hinna, jättes üheksa kuu hinna lahtiseks,» ütles ajakirjanikele Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprijanov.

Pärast gaasi surve vähenemist teatas Naftogaz eile, et ohtu satuvad tarned ka Euroopasse.

Gazpromi esindajad teatasid vastuseks, et Euroopasse saadetava gaasi kogus võib väheneda ainult sel juhul, kui Ukraina seda vahelt oma tarbeks võtab.

Ukraina ja Venemaa gaasivaidlusel seob ukrainlaste käsi asjaolu, et nad ei saa kuigi oluliselt tõsta gaasitransiidi maksumust. Venemaa nimelt võtab Ukrainasse Türkmenistanist transporditava gaasi eest iga 1000 kilomeetri kohta täpselt sama summa, mida nõuab Ukraina Vene gaasi transiidi eest. Gaasijuhe Türkmenistanist on aga pikem kui läbi Ukraina kulgevad juhtmed.

Euroopas on juhitud tähelepanu sellele, et mõnele riigile, sealhulgas Valgevenele, müüb Gazprom gaasi isegi mitu korda odavamalt, kui tahab nüüd saada Ukrainalt.

Gazprom on neile süüdistustele vastanud teatega, et tegemist on riikidega (nagu ka Eesti või Soome), kus osa gaasijuhtmeist ja seal tegutsevatest gaasifirmadest on Gazpromi omanduses. Ukraina on keeldunud oma torustikke kas täielikult või osaliselt Gazpromile andmast.

Euroopa Liidu vastavad kõrgemad ametnikud tulevad kokku tõenäoliselt 4. jaanuaril, et arutada gaasitarnetega tekkivaid muresid.

Eilsed uudistelegrammid kõnelesid ka sellest, et mitmel Ukraina suuremal keemiaettevõttel on õnnestunud venelastega sõlmida otsevarustuslepingud, kus gaasi hinnaks 1000 kuupmeetri eest on alla 100 dollari, mitte 230, nagu on nõudnud Gazprom.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing