Kaasomanikul on ostueesõigus

Marge Ambos 03. jaanuar 2006, 00:00

Kaasomaniku ostuees-õigus kehtib vallasasja puhul, kui tegemist on alla kuue korteriga majaga, ning kinnisasja puhul, kui korter on kinnistu mõtteline osa. Mõlemal juhul kehtib kaasomaniku ostueesõigus ajaliselt kaks kuud.

Tuleb arvestada sellega, et müüja peab ostueesõigust omavale isikule kirjalikult teada andma ostjaga sõlmitud müügilepingust ja selle sisust.

Pärast teatise saamist kehtib seaduse järgi ostueesõigus kaks kuud. Kui müüja müüb korteri ära ostueesõigust rikkudes, st ei teavita ostueesõigusega inimest oma korteri müügist, võib kaasomanik kolme kuu jooksul, arvates rikkumisest teada saamise päevast, pöörduda kohtusse hagiga, et talle antaks ostja õigused ja kohustused.

Seega on ostja jaoks ülioluline, et kõikidelt kaasomanikelt saaks võetud allkiri teatise kättesaamise kohta või saata vastav teade asjaosalistele tähitud postiga, et ära hoida hilisemad vaidlused.

Kui müüja ei suuda tõestada, et on teatise ostuees-õigust omavale isikule edastanud, võib ostueesõigust omav isik ka aastaid hiljem seda õigust kasutada ja osta selle korteri sama hinnaga, millega ta omal ajal müüdi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing