Tallinki atraktiivsus tuhmumas

Raivo Sormunen 04. jaanuar 2006, 00:00

Tallinki aktsia atraktiivsus on hakanud vaikselt tuhmuma. Eile tehti Tallinki aktsiatest enam tehinguid nii Baltika kui ka Kaleviga ning täpselt sama palju Merko Ehitusele. Käibe poolest jäi Tallink alla aga Eesti Telekomile ning vaid napilt edastas Normat.

Tallink Grupi aktsia oli Tallinna börsil nii tehingute arvu kui ka käibe poolest liider alates börsile tuleku päevast (9. detsembrist) kuni 22. detsembrini. 23. detsembril lõi Tallinki aktsia käivet esimest korda Merko Ehitus ning 28. detsembril tehti Kalevi aktsiatega rohkem tehinguid kui Tallinkiga.

Tallinki atraktiivsuse hääbumises pole midagi ebaloomulikku. Börsil on jõutud olla juba üle kolme nädala ning aktsiaemissiooniga kiirelt rikastuda soovijad on kas väärtpaberid juba maha müünud või muutunud pikaajalisteks aktsionärideks, kes aktsia hinda enam iga päev ei vaata.

Aktiivsust on pärssinud ka väärtpaberi hinna stabiliseerumine. Viimasel üheksal börsipäeval on aktsia kõikunud 4,95-5,05 euro (77,45-79,02 krooni) vahelises koridoris ehk paari protsendi sees. Viimastel päevadel on rohkem kaubeldud koridori alumises ääres. Kui sealt aktsia läbi kukub, võib loota ehk taas suuremat liikumist ja käivet. Lisaks võib aktsia aktiivsus kasvada jaanuari keskel, kui on oodata 30. novembril lõppenud esimese majanduskvartali tulemuste avaldamist või kui Tallink näiteks Silja Line?i varad ära ostab.

Alates börsiletulekust on Tallink Grupi aktsiatega kaubeldud igati korralikult. Kokku on tehtud börsil aktsiatega juba 4043 tehingut kogumahus 900 mln krooni. Ehk liigutatud on 8% aktsiapakist. Ülejäänud aktsiatega on sama aja jooksul tehtud tehinguid kokku vaid veidi üle 2300 ja käivet alla 300 mln krooni eest.

Börsiväliselt on Tallinki aktsiatega makse vastu tehtud tehinguid vaadeldaval perioodil aga koguni 1,4 miljardi krooni eest.

Tallinki aktsionäride arv on pärast börsile tulekut kahanenud, aga mitte eriti drastiliselt. Kui börsile tulles oli ettevõttel 16 428 aktsionäri, siis nüüd 15 603 ehk viis protsenti vähem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing