EPL: Riiki võib oodata hiigelkohustus kolme suurpanga ees

04. jaanuar 2006, 08:12

Lähiajal võib Eestit oodata ebameeldiv üllatus ? kohustus tasuda kahele Soome ning ühele Saksa pangale kokku kuni 430 miljonit krooni.

Tegemist on kolme panga ? Oko Osuuspankkien Keskuspankki OY, Ost-West Handelsbank AG ning Sampo Bank PLC nõudega Eesti riigi vastu, mis pärineb riigiaktsiaseltsi (RAS) Ookean pankrotiprotsessist ning mille ajalugu ulatub nõukogude aega ? aastasse 1989, kirjutab Eesti Päevaleht.

Pangad andsid Eesti riigi 2004. aastal Maailmapanga alluvuses olevasse ICSID-nimelisse vahekohtusse, mis asub Pariisis. Pangad käsitavad Esvale antud laenu investeeringuna Eesti Vabariiki ning nõude Ookeani pankrotimenetlusest kõrvalejätmist riigi sekkumisena tehtud investeeringusse.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Annikky Lambi sõnul on see komplitseeritud juhtum Pariisi vahekohtus läbi arutatud ning kohtuotsust on oodata lähematel nädalatel.

Samas peab riik rahandusministeeriumi näol pankadega läbirääkimisi kohtuvälise kokkuleppe saavutamiseks. Lamp kinnitas läbirääkimisi, aga keeldus riigi positsioone avalikustamast. Võimalikud rahalised kohustused katab riik tema sõnul tõenäoliselt valitsuse reservfondist.

Riigil on vaidluse õigusabikuludeks juba kulunud üle 15 miljoni krooni, riiki esindavad Aivar Pilve ning Freshfields, Bruckhaus, Deringeri advokaadibürood.

Advokaat Aivar Pilve hinnangul pole siiski välistatud, et riik jääb vahekohtus kaotajaks ning peab pankadele nõude kas osaliselt või täielikult kompenseerima.

Küsimus on tema sõnul selles, et kui Eesti kohtutes vaieldi pankade nõude tunnustamise üle Ookeani pankrotiprotsessis, siis Pariisi vahekohtus vaieldakse selle üle, kas välisinvesteeringute kaitse on Eesti riigis olnud seaduste ja rahvusvaheliste lepingute kohaselt tagatud või ei.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing