Tallinki laevad ehitanud Aker Yards ostab konkurendi

Annika Matson 05. jaanuar 2006, 00:00

Oslos asuv Aker Yards maksab 75protsendilise osaluse eest Alstomis 50 miljonit eurot. Lisaks võib Aker Yards osta ülejäänud 25protsendilise osaluse 125 miljoni euro eest 2010. aastal, kui Alstom investeerib selle aja jooksul ärisse veel 350 miljonit eurot. Aker Yardsi suuromanik on Norra skandaalne miljardär Kjell Inge Rökke. Mullu suvel näiteks mõisteti Rökke Oslo kohtu otsuse põhjal jahijuhtimisloa ostmise eest kuuks ajaks vangi. Lisaks on teda süüdistatud kokkumängus Norra kunagise tervishoiuministri Tore Tönnega, kes oli saanud Rökkelt ülesandeks tagada ABB gaasi- ja naftaüksuse ostmine. Tönne leiti 2004. aasta 22. detsembril ühelt Oslo parkimisplatsilt oma autos surnuna. Samal päeval kavatses Norra majanduspolitsei esitada Tönnele süüdistuse, et ta oli ministrina töötamise ajal saanud Rökkelt 2 miljonit krooni ebaseaduslikku tasu.

Aker Yardsil on 13 laevatehast neljas Euroopa riigis ja Brasiilias. Ta valmistab nii kruiisilaevu, prahtijaid kui ka naftatankereid. Kontserni jaoks töötab 14 500 inimest.

"Tehing on hea Alstomile," ütles Richelieu Finance?i analüütik Julien Quistrebert. Prantsuse firma Alstom ehitas ka ajaloo suurima kruiisilaeva Queen Mary 2, mis läks oma esimesele reisile üle Atlandi 12. jaanuaril 2004. aastal.

Alstomi aktsia oli eile kella 17.30ks Pariisi börsil tõusnud 7,43% ja maksis 52,75 eurot. Aker Yardsi aktsia kosus 2,98 protsenti ja maksis 346 Norra krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing