Venemaa ja Ukraina sõlmisid eile viie aasta pikkuse gaasileppe

Tõnis Arnover 05. jaanuar 2006, 00:00

"Saavutasime lõpliku kokkuleppe ja oleme rahul," ütles pärast leppe sõlmimist Gaz-promi tegevdirektor Aleksei Miller. Ka Naftogazi juht Oleksi Ivt?enko märkis, et on tehinguga rahul.

Gaasi müük hakkab käima Gazpromi ja Austria Raif-felisen Zentrabanki ühisfirma RosUkrEnergo vahendusel. RosUkrEnergo maksab Gazpromile tuhande kuupmeetri gaasi eest 230 dollarit, kuid Ukrainale müüb selle edasi 95 dollariga. Tehingule aitas kaasa see, et ostetava gaasikoguse hulka liidetakse ka Turkmenistanist ja Kasahstanist tulev gaas, mida Ukraina saab 95 dollariga.

Gazprom nõustus maksma Ukrainale samuti Euroopasse mineva gaasi pealt suuremat transiiditasu. Kui seni oli see saja kilomeetri kohta 1,09 dollarit, siis edaspidi 1,60 dollarit tuhande kuupmeetri pealt.

Euroopa Liidu ja komisjoni esindajad, kes olid ergutanud pooli ühise nõupidamislaua taha ja kes pidasid eile ka ise Brüsselis gaasitüli küsimuses ministrite kriisikohtumise, avaldasid kokkulepe sünni puhul rahulolu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing