Ujun optsioonidega vastuvoolu

Peeter Teder 06. jaanuar 2006, 00:00

Oman Tallinki aktsia müügioptsioone. Olen ostnud müügioptsiooni Tallinkile ka varem ning müügioptsioonide kõrval olen ostnud ka ühe ostuoptsiooni. Esimese müügioptsiooni võtsin peale 13. detsembril ja panin kinni 21. detsembril. Pärast teenustasude mahaarvamist teenisin selle optsiooniga 23protsendilise kasumi. Seejärel võtsin ostuoptsiooni, kuid panin selle 3. jaanuaril kinni ja võtsin vastu 83protsendilise kaotuse. Samal päeval ostsin aga uue müügioptsiooni, mis on alles seniajani. Siiani olen ka viimase optsiooniga kahjumis. Kokku pole ma optsioonidega kasumit teeninud.

Tallinki aktsiale ajendas mind müügioptsiooni tegema kolm tegurit. Esiteks: mitmed aktsionärid on enne emissiooni ostnud aktsiaid oluliselt odavamalt ja nüüd soovivad müüa. Teiseks: aktsia tuli turule kallina - aktsia hinna/kasumi ehk P/E suhe on rohkem kui 20. See teeb temast ühe kallima aktsia Tallinna börsil. Ja kolmandaks: aktsia sattus pärast börsile tulekut langustrendi. Aktsia tõusuperiood kestis vaid mõned tunnid pärast kauplemise algust, ja kuigi aktsia suutis esimese kauplemispäeva lõpetada plussis, on ülejäänud päevad lõpetatud allpool emissioonihinda. Ettevõttena ei olegi Tallinkil võib olla nii väga midagi viga - laienemisplaanid on ambitsioonikad ja edulugu ilus. Kuid siiski on minu hinges väike kahtlus, kas omanikud suudavad kõik oma kaardid edukalt välja mängida.

Aktsiate languse peale mängimine ei ole teab mis uus asi. Seda on võimalik teha, kas aktsiaid laenates ja neid ära müües või müügioptsiooni ostes. Müügioptsiooniga saab selle ostja kaasa õiguse müüa aktsiat kindlaksmääratud hinnaga. Eestis kaubeldakse Ameerika tüüpi optsioonidega. See tähendab, et kogu optsiooni aja vältel saab selle omanik aktsiaid müüa. Eestis on pikima tähtajaga optsioonid pooleaastased.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing