Tallinn ja Vilnius jäävad Riia sära varju

Harry Tuul 09. jaanuar 2006, 00:00

Eelmisel aastal võõrustas Läti pealinn maailma mõjukaima riigi USA presidenti George W. Bushi. Sinna sõitsid ka Eesti ja Leedu riigipea. Tänavu korraldavad lätlased maailma võimsaima sõjalise alliansi NATO riigipeade tippkohtumise. See tähendab, et Riiat külastavad teiste seas Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja USA juhid.

Aga see ei ole veel kõik. Ka kroonitud ja kirikupead kipuvad sel aastal pigem Riiga kui Tallinna. Nii väisavad mais Riiat Hollandi kuninganna Beatrix ja Venemaa patriarh Aleksius II. Lisaks sellele võib Läti uudisteagentuuri LETA teatel aasta teises pooles Lätit külastada ka Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.

Välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste teatel ei ole praeguse seisuga ühtegi sissetulevat riigi-, ametlikku ega töövisiiti paika pandud. "Elu on nõnda kiire ja visiitide etteteatamise aeg on lühem kui ammustel aegadel," lisas Halliste. Suurte ürituste korraldamine Eestis on siiski plaanis. "Valitsus on praegu heakskiitnud meie kava korraldada NATO välisministrite kohtumine Tallinnas 2008. aastal," ütles Halliste.

Tartu Ülikooli Balti poliitika professori Andres Kasekampi sõnul on Riia edu Tallinna ees eelkõige Läti presidendi Vaira Vike-Freiberga teene. "Läti president on särav täht Balti riigipeade seas," ütles Kasekamp. "Suur osa sellest on keeleoskusel." Lisaks on Vike-Freiberga ülikooli professor, särav isiksus ja mis pole mitte vähem oluline - naisterahvas. Kui üheksakümnendatel oli Balti säravaiks täheks Lennart Meri, siis 21. sajandi algul on tema koha täitnud just Vaira Vike-Freiberga.

Olulist rolli Riia edus mängib ka geograafiline asend. "Paljud näevad Balti riike kui ühtset pilti," ütles Kasekamp. Riia on suurim ja asub keskel. Seepärast on mitme suufirma Baltimaade peakontor just Riias. Sama kehtib ka mõnegi saatkonna kohta. Nii asub Kanada saatkond Riias, aga Tallinnas on neil avatud vaid esindus.

"Vastastikku visiitidel käimine on traditsiooniline osa välispoliitilisest suhtlemisest," ütles Halliste. Tema sõnul toimuvad visiidid vastavalt välispoliitilisele vajadusele ja kahe riigi vaheliste suhete dünaamikale ning reeglina pariteetsuse alusel. "Külla tullakse küllakutse alusel," lisas Halliste.

Õnneks paistab tulevik helgem. "Järgmine kord tuleb USA president kindlasti Tallinna," ütles Kasekamp. "Vilniuses ja Riias on ta juba käinud."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing