Miljard läinud, aga ei midagi hullu

Romet Kreek 10. jaanuar 2006, 00:00

Tallinki aktsionärid on võrreldes esimese börsipäeva sulgemishinnast ehk kuu ajaga kaotanud pea miljard krooni. Läbi on saanud ka aktsia hinna stabiliseerimine ehk toetamine Citigroupi poolt, kelle tehinguid teostas Suprema. Aktsia elab nüüd nagu kõik teisedki aktsiad börsil ilma täiendava hoolitsuseta iseseisvat elu, sõltudes nõudlusest ja pakkumisest.

Arvasin, et aktsia hind kukub enam kui 2,04 protsenti, 4,80 eurole ehk 75,10 kroonile. Ma ei imestaks, kui aktsia hind jätkab lähipäevil langust.

Mida peaks investor või spekulant tegema? Sellele küsimusele tuleks läheneda natuke kaugemalt. Milleks osta aktsiat? Selleks et teenida kasumit. Mida teha, kui aktsia hoopis langeb? Ära müüa, et mitte lasta kahjumil kasvada. Kui kogu raha pole paigutatud vaid ühe ettevõtte aktsiasse, vaid on soetatud mitmete ettevõtete aktsiaid ehk fondide osakuid, pole kahjumi pärast vaja muretseda. Sel juhul oleks mõistlik ära oodata majandustulemused ja kui pööret paremusele ei toimu, oleks aeg selle rahapaigutuse säilitamise mõttekus üle vaadata. Kui aga ainus rahapaigutus näitab langust, siis saab küll soovitada, et müü ära.

Nii mõnigi on mõelnud, et müüks praegu ära ja ostaks hiljem aktsia odavamalt tagasi. Kuid milleks peaks üldse mingit aktsiat tagasi ostma? Kui see rahapaigutus ebaõnnestus, tuleb uuesti avatud pilguga ringi vaadata - maailmas on kümneid tuhandeid aktsiaid peale Tallinki.

Aastaga üle 200% tõusnud Tallinna Kaubamaja üksus Selver teatas eile oma läinud aasta esialgsed tulemused, mis ei sisalda kasuminumbrit. Selveri käive kasvas IV kvartalis 70%, 707,5 mln kroonile. Loe ka uudist lk 7 ja juhtkirja lk 18.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing