Ukraina parlament tagandas valitsuse

Tõnis Arnover 11. jaanuar 2006, 00:00

Kuni president ei ole uut peaministrit nimetanud, jätkab senine peaminister Juri Jehhanurov oma kabinetiga töökohustuste täitmist.

Vene Gazprom ja Ukraina Naftogaz sõlmisid 4. jaanuaril viieaastase kokkuleppe, mida nii Ukraina peaminister Jehhanurov kui ka president Viktor Ju?t?enko olid nimetanud Ukraina diplomaatia võiduks. Nende sõnul oli see aidanud lahendada kriisi Venemaaga.

Kokkuleppe kohaselt nõustus Ukraina tuhande kuupmeetri gaasi eest maksma senise 50 dollari asemel 95 dollarit. Lisaks lepiti kokku, et läbi Ukraina Euroopasse toimetatava tuhande kuupmeetri gaasi transiiditasu tõstetakse 1,09 dollarilt 1,60 dollarile saja kilomeetri kohta. See kehtestati viieks aastaks.

Opositsioon arvustas kokkuleppe pärast teravalt valitsust. Umbusaldushääletuse poolt tegi opositsioonis agarat kihutustööd ekspeaminister Julia Timo?enko. Ta heitis valitsusele ette, et transiidimaksuga oli soostutud viieks aastaks, samal ajal kui ostetava gaasi hinna tagatis oli antud ainult pooleks aastaks, seda oli püütud hoida saladuses. Timo?enko oli selle aga teada saanud ja esmaspäeval oma kodulehele üles riputanud.

Kuna juba märtsi lõpus on tulemas Ukraina parlamendivalimised, siis vaatlejate sõnul on Timo?enko eesmärgiks nõrgestada valimiste eel president Ju?t?enko valimisblokki Meie Ukraina ja ise rohkem populaarsust koguda. Nendevaheline lõhe süvenes siis, kui Ju?t?enko oli tagandanud Timo?enko peaministri ametist.

Lisaks tekitas Ukrainas pahameelt see, et tehingu üheks osapooleks oli valitud Gaz-promi ja Austria Raiffeisen Zentralbanki ühisfirma RosUkr-Energo, mis kokkuleppe kohaselt pidi gaasi ostma Venemaalt ja Türkmenistanist ning selle Ukrainale edasi müüma.

Nimelt oli RosUkrEnergo alles kuus kuud tagasi olnud rahapesukahtluste tõttu Ukraina prokuratuuri uurimise all.

Koos opositsiooniga on gaasileppe hukkamõistjate leeri läinud ka paljud mõjukad Ukraina tööstusrühmitused. Sel nädalal ühines nendega Donbassi tööstusliit, mis toob iseseisvalt gaasi sisse Usbekistanist. Seni oli Donbassi tööstusliit toetanud Ju?t?enkot, kes tahtis vana aasta lõpul teha ühe selle omaniku Vitali Haiduki asepeaministriks energeetika alal. Kuid see otsus tühistati.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing