PM: Riik loob merereostuse tõrjeks uut maksu

11. jaanuar 2006, 08:23

Keskkonnaministeerium tahab igale sadamat läbivale kütusetonnile peale panna kuni 10kroonise maksu, et korjata raha reostustõrjeks vajaliku tehnika ostmiseks.

Uus keskkonnamaks koguneks nn õlifondi, kuhu laekunud raha jagamise otsustaks keskkonnainvesteeringute keskus. Seda lubav veeseaduse muudatus jõustub juba 1. juunil, kui Riigikogu selle heaks kiidab, kirjutab Postimees.

Läänemerd enim ohustavate ühepõhjaliste tankerite pealt hakkab Eesti siis koguma 10kroonist maksu tonni kütuse pealt ning kahepõhjaliste puhul 5 krooni tonnist.

Uus maksuraha kuluks ainult õlitõrjele ja sellega seotud tehnika ostmiseks. Näiteks kui fond oleks tegutsenud mullu suvel, kui Tallinn kulutas Pirita rannas avastatud ulatusliku naftareostuse tõrjeks 200 000 krooni, siis oleks raha tulnud sealt.

Piirivalveameti merereostustõrje jaoskonna ülem Silver Vahtra märkis, et Eestile oleks hädasti vaja spetsiaalset õlitõrjelaeva. Ka sellise, uuena ostes 150-200 miljonit krooni maksva laeva ostuks võib raha taotleda fondist. «Kui õlifond õnnestub, siis on Eesti suure teo teinud ja andnud moraalse panuse ka kõigi teiste Läänemere maade reostustõrjesse. Eeskuju nakkab,» lisas Vahtra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing